Meet the maker | #whomademyclothes?

De derde blog alweer met als thema Fashion Revolution Week! De week is alweer bijna voorbij en ik moet eerlijk zeggen; wat is het heerlijk om weer dagelijks te bloggen! Ik kom weer helemaal in de blog flow. Heerlijk!

Vandaag staat op het programma de makers van de kleding. Oftewel #whomademyclothes. Hier draait het programma om. Transparantie in de modeketen. Wie maakt onze kleding en onder welke omstandigheden? Enkelen van jullie reageerden al op mijn blog dat de prijzen van kleding ook vaak belachelijk duur is. Het klopt dat de marges soms heel hoog zijn. Dit betekent helaas niet automatisch dat de mensen die de kleding maken er ook heel goed aan verdienen. Eigenlijk zou dat natuurlijk wel logisch zijn. De arbeidskosten liggen in sommige landen hoger, andere lager en niet te vergeten het materiaal dat er gebruikt wordt. Alles bij elkaar opgeteld blijft het een raadsel dat ze items verkopen voor €3,- in sommige ketens. Hoe dan? Ik heb geen idee.

vintagejurken-handgemaaktejurken-groningsdesign-fairwmn-vintageandbeauty.com

Een duurzame garderobe samenstellen

Dinsdag schreef ik al een stuk over duurzame mode. Hoe wordt je een Fair Fashonista? Fair / duurzame kleding kan diverse betekenissen hebben. Draag je alleen maar kleding die gemaakt is van duurzame grondstoffen of kies je voor tweedehands en vintage items? Afgelopen week hoorde ik nog iets anders. Een meisje die kleding kocht bij grote ketens die niet duurzaam zijn maar dit bestempelde onder slow fashion. De kleding die ze kocht kiest ze bewust en draagt ze immers jaren. Ook een bewustere manier van shoppen. Kortom, voor iedereen is er wel iets mogelijk. Doe wat bij jouw past.

Zin om te shoppen? Maak kennis met 4 bijzonder duurzame bedrijven!

1. Kledingbibliotheek Lena

De naam zegt het al. Bij kledingbibliotheek Lena kan je kleding huren. Het systeem is hetzelfde als bij een bieb. De items die je leuk vind neem je voor een bepaalde periode mee naar huis en zo heb je voor weinig geld een nieuwe garderobe. Ik hoop dat dit concept ook een keer in Groningen gaat ontstaan want er is ongetwijfeld heel veel animo voor!

2. Miss Green

Bij far een van mijn favoriete duurzame webshops. Miss Green verkoopt prachtige items van duurzame grondstoffen. Het merk is trendy, vrouwelijk en de kleding is tijdloos. Ik word er echt enorm blij (en hebberig) van. Ken jij deze shop al?

3. Swedish Stockings

Op de Local Goods Market was ik blij verrast toen ik ontdekte dat er een webshop was die items van dit merk verkochte. Swedish Stockings zijn panty’s gemaakt van gerecycled materiaal. De kwaliteit is echt onwijs goed en niet te vergelijken met panty’s uit reguliere zaken. Deze gaan echt maanden mee. Su- per! Psssst… deze panty’s zijn in Groningen o.a. bij DieZijnEr te koop.

4. Ragbag

Bij toeval ontdekte ik het merk Ragbag. De eigenaar van deze webshop is Industieel ontwerper en heeft les gegeven aan het Rietveld Acedemie. Sinds een aantal jaren werkt hij samen met lokale ontwerpers in Dehli waar hij prachtig tassen laat maken van o.a. oude theezakken. Zijn verhaal is enorm inspirerend én hij helpt de lokale economie flink op weg. Een aanrader om in de gaten te houden!

Tot zover mijn kleine opsomming van inspirerende ondernemers. Ik kan uren over dit onderwerp doorpraten. Het afgelopen jaar heb ik als ondernemer zoveel inspirerende mensen mogen interviewen voor mijn blog. Echt een verrijking van mijn werk én een inspiratiebron voor mijn blog.

Welke ondernemer / initiatief is voor jou een inspiratiebron geweest of is inmiddels voor jou een favoriet geworden?

6 Reacties

  1. Manja april 21, 2016 / 15:15

    Ik heb helaas slechte ervaring met swedish stockins, hele gave panty gekocht, maar zit al onder de halen en helemaal aan het pluizen, heb alles nagekeken wat het veroorzaakt kan hebben niks gevonden. Nooit eerder last van gehad met de panty’s van de hema (en ik draag ze enorm veel!). Baal er echt van. Durf hem alleen nog aan te doen met een speciale gelegenheid en iets wat eroverheen valt.

  2. Anniek Andringa april 23, 2016 / 05:20

    Wat handig zeg, zo’n lijstje met écht duurzame winkels! Zelf vind ik het lastig, duurzaam shoppen. Vooral omdat je gewoon niet altijd weet of kleding duurzaam gemaakt is. Want inderdaad: prijs zegt niet altijd alles over de achtergrond. Fijn dat je ook de veelzijdige kanten van fairfashion noemt, dan kan iedereen inderdaad ‘meedoen’!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *