Hoe manage ik mijn stress?

Als rasechte stresskip is het niet schrikbarend als je moeite hebt met ontspannen. Continu spookt er wat door je hoofd. Is de wasmachine al afgelopen? Is mijn trui voor morgen wel droog? Want zou hij hiervan vinden? Al dat gepieker is echt niet gezond. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat stress slecht is voor je gezondheid. Gelukkig heb ik er zelf steeds minder last van. Waarom? Ik probeer steeds meer in het hier en nu te leven.

‘Oké Kim, dat klinkt weer lekker zweverig’

Wat ik bedoel met het hier en nu is terugkomen in het moment. Tijdens het piekeren zit je vast in je gedachten.  Je maakt je druk om wat iemand van je denkt of om dingen die gebeurt zijn of wellicht kunnen gaan gebeuren. Dingen waar je vaak nu niks aan kan doen en waar je zo over piekert waardoor je uiteindelijk niet meer weet wat je moet doen.

Herken jij je hierin? Belangrijk is om op dit soort momenten uit de situatie te stappen. Blijf je maar piekeren achter je laptop? Loop even weg. Ga naar buiten. Stop tijdens je wandeling en kijk eens rustig om je heen. Wat zie je? Wat hoor je en wat ruik je? Voel je je ademhaling rustiger worden? Het zijn de kleine oefeningen die ervoor zorgen dat je weer in balans komt. Die helpen om te relativeren en dingen los te laten. Ontdek wat voor jou ontspannend werkt en probeer dit te herhalen.

joyfields - hennep trui - fotoshoot in het bos - vintageandbeauty.com

Uiteindelijk moet je het zelf doen

En dat maakt stress ook zo lastig. Want wat iemand ook zegt. Jij bent degene die jezelf moet geruststellen. Jij bepaalt uiteindelijk welke gevoelens je toelaat en welke niet en waar je over nadenkt. In feite ben je je eigen vijand want jij bent immers degene die deze gedachten toelaat. Het klinkt heel simpel maar ik weet als geen ander hoe lastig het kan zijn om veranderingen door te voeren. Het vraagt veel oefenen, acceptatie voor de situatie zoals deze nu is en liefde voor jezelf. Want jij verdient het om zonder stress door het leven te gaan.

Stress kan handig zijn in gevaarlijke situaties. Het kan je de kracht geven om door te zetten maar stress kan ook verlammend werken en je gedachten blokkeren. De kunst is om tekenen van stress bij jezelf te herkennen en hier op in te spelen door bijvoorbeeld te gaan wandelen, een boek te gaan lezen of te genieten van een tijdschrift in bed. En dat klinkt natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Mijn ultieme anti stress moment: chillen in bed

tuflaa sloffen - omgaan met stress - oostenrijkse sloffen

lezen in bed - vintage glossy - vintageandbeauty.com
Ik kan echt ultiem genieten van het lezen van een tijdschrift in bed. Het liefst draag ik daarbij een fijne oversized blouse of shirt, een lang vest, pyjama short en mijn favoriete pantoffels. Ik heb onlangs nieuwe gekregen van Tuflaa en serieus: deze pantoffels zitten goddelijk! Ze zijn gemaakt van leer en 100% zuiver wol (maar kriebelen niet, jeej!) en ze zijn handgemaakt in een dorpje in Oostenrijk. Ik kan helemaal wegdromen bij het idee hoe deze sloffen gemaakt zullen zijn. Iets wat ik vaker heb bij merken die handgemaakte producten verkopen. Ik ben altijd zo benieuwd hoe mensen dingen maken. Het liefst vlieg ik er morgen nog naartoe om een kijkje te nemen! En zo lieve mensen droom ik lekker weg tijdens mijn anti- stress – chill- sessie.

Hoe ga jij om met stress en wat werkt voor jou? Ik ben heel benieuwd!

17 Reacties

 1. Elma oktober 7, 2015 / 15:41

  Voor mij is het heel herkenbaar, ben zelf een enorme piekeraar.. Wat bij mij goed helpt is hardlopen en tijd maken om dingen te doen die ik leuk vind.

  • Kim oktober 8, 2015 / 12:11

   Ah hardlopen. Echt ik wou dat ik dat deed. Dan kom je tegelijkertijd ook nog eens in vorm 🙂

 2. Nathalie oktober 7, 2015 / 16:32

  Ik ben een (beeld) denker, piekeraar en daarbij kan ik gewoon niet stilzitten… soms is het even goed om jezelf en de situatie van een afstandje te bekijken en los te laten, ik doe dat door lekker mee te zingen (voor zover je dat zo kan noemen) met leuke muziek of even lekker met de meiden naar buiten. Heerlijk!

  Leuk je blogje zo!

  • Kim oktober 8, 2015 / 12:10

   Dankjewel Nathalie. Fijn om te horen dat het voor jou ook zo goed werkt 🙂

 3. Anne-Sterre oktober 7, 2015 / 18:17

  Ik pieker op momenten ook veel, al valt het de laatste tijd redelijk mee. Een wandeling helpt bij mij altijd, in bed chillen vind ik ook fijn. Boek erbij, gedachten van mij afzetten en daarna lekker wegsoezen..

 4. sunny mama oktober 8, 2015 / 09:07

  Ontzettend leuke slofjes, heb je! 😉

  Ik ben het helemaal met je eens, soms raken we een beetje verstrikt in onze eigen hersenspinseltjes. Dan is het goed om even heel iets anders te gaan doen, bij voorkeur eventjes naar buiten toe te gaan. En zoals jij zegt, als je dan gaat opletten wat je ziet, ruikt, hoort, voelt, dan kom je meer in het hier-en-nu en dat kan helpen om het probleem waar je je druk over maakt wat te relativeren.

  Prachtige foto’s weer Kim!

  • Kim oktober 8, 2015 / 12:09

   Dankjewel Sunny 🙂 Fijn dat dit ook voor jou werkt!

 5. Vlijtig Liesje oktober 8, 2015 / 12:28

  Bij mij werkt hardlopen het beste. Dan loop ik de stress en de adrenaline er lekker uit. En daarna kan ik dan veel beter ontspannen.

 6. saskia oktober 8, 2015 / 14:57

  Herkenbaar, ik houd ook van lezen (of tv kijken) in bed met een oversized trui en een lekkere kop thee. Douchen vind ik ook heel fijn in tijden van stress.

 7. Claudia oktober 8, 2015 / 18:07

  Ik kan soms onwijs piekeren in bed, maar dan kan ik moeilijk even weglopen. Erover praten werkt bij mij en ik kan het nu ook sneller loslaten

 8. Petra oktober 8, 2015 / 20:21

  wat een fijn artikel om te lezen…zelf heb ik wel een beetje moeite om met grote stress om te gaan…hierom heb ik gekozen om een heel geordend en gestructureerd leven te leiden. zodat ik een soort van strohalm heb ik stress situaties en niet over bijkomende kleinere dingen hoef te gaan lopen stressen. Ook wandel ik veel, fiets regelmatig en ben vaak creatief bezig….dat geeft rust in mijn leven en rust in mijn hoofd. het is een soort cirkeleffect, het een heeft effect op het ander…

  • Kim oktober 11, 2015 / 05:21

   Wat wijs zeg dat je hier bewust voor kiest! Die hele vicieuze cirkel is zo vermoeiend. Fijn om die te kunnen doorbreken.

 9. debby oktober 9, 2015 / 05:33

  Die sloffen I like, vind ze alleen net wat de duur.

  Zelf ben ik een mega stress kip en ik probeer langzaamaan dingen los te laten. Best lastig.

 10. Nesrin oktober 9, 2015 / 17:28

  Mooi artikel, goed geschreven. Ik pieker niet veel maar ik ben wel zo iemand die moeite heeft om rustig te zitten want in plaats van zitten kan ik net zo goed nog even snel een overhemd en broek strijken. Slapen en zitten vind ik eigenlijk waste of time…Dit klinkt debiel en dat is het ook. Wel kan ik echt genieten als al mijn werk is gedaan en dan rustig ga zitten, eerder niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *