Eco tip: Wassen is nog nooit zó leuk geweest!

ADV: Duurzaam leven levert niet alleen indirect geld op, het geef ook een goed gevoel! Omdat ik steeds bewuster ga leven ontdek ik ook een aantal handige eco tips. Sommigen gebruikten zelfs onze voorouders nog!  Vandaag wil ik het hebben over de was. I know, het klinkt erg saai. Maar ik weet zeker dat je na het lezen van deze tips wassen een stuk leuker gaat vinden!

waslijn - handdoeken - kim buiningn fotografie

Eco tip 1: Zorg dat je minder vaak hoeft te wassen

Was jij je shirt ook na 1x dragen? Dat is nergens voor nodig! Wie in de bouw werkt wordt echt vies maar wij studenten en kantoor babes zweten echt lang niet zoveel. Daarnaast slijt kleding een stuk sneller als je het vaker wast. Mijn tip: laat kleding vaker luchten. Vieze geurtjes verdwijnen vaak door stoom. Hang het item op in de douche (uiteraard aan de buitenkant van de cabine/ douchescherm) en het stoom doet het werk voor je!

Oké nu ik dit typ is er een hittegolf maar zelfs dan is even luchten voldoende. Een shirt is bijvoorbeeld na een keer luchten prima weer te combineren met een ander setje. Ik verplicht je dus zeker niet om elke dag hetzelfde te dragen. Dan word het leven wel heel saai ; ).

Eco tip 2: Bespaar geld met je was!

Ja serieus, je kan echt geld besparen met je vuile was. Hoe? Door niet alleen minder te wassen maar ook door zo min mogelijk de wasdroger te gebruiken. Een droger gebruikt namelijk enorm veel stroom. Laat de was drogen op een droogmolen en laat de natuur haar werk doen!

Een stevige droogmolen gaat jaren mee en het buiten laten drogen van de was zorgt er tevens voor dat de was heerlijk fris ruikt. Een goede droogmolen is sterk, stevig en economisch verantwoord. Zoek je nog een nieuwe droogmolen? Denk dan eens aan Brabantia. Het bedrijf heeft nu een interessante samenwerking met WeForest. Voor elke droogmolen die verkocht wordt, doneren ze een boom aan de organisatie WeForest. WeForest zet zich in voor herbossing en zorgt hiermee er o.a. voor dat de lokale economie in de armste landen een boost krijgt. Dat zouden meer bedrijven moeten doen!

Eco tip 3: Gebruik eco wasmiddel en maak andere mensen blij!

Het gebruiken van eco wasmiddel is voor mij de normaalste zaak van de wereld geworden. Het is eerlijk gefabriceerd, door het te kopen help je mensen in minder bedeelde landen én 100% plantaardig. Hierdoor is het – in tegenstelling tot reguliere wasmiddel- af te breken door de natuur. Mijn favoriet op dit moment is de vloeibare wasmiddel van Seepje. Seepje haalt haar wasnoten bij een fabriek in Nepal. Dankzij deze samenwerking hebben de mensen daar een eerlijk bedrag voor het werk en bloeit de samenleving op. Daar wordt je toch blij van?

Eco tip 4: Laat een ander het vuile werk voor je doen

Heb je nou echt een hekel aan wassen? Zorg dan dat je partner/ moeder of huisgenoot het vuile werk voor je doet! Hij of zij doet de was en jij gaat stofzuigen. Prima deal vindt je niet?

Kende jij deze tips al?

14 Reacties

 1. Karen juli 3, 2015 / 07:22

  Ik gebruik inmiddels de wasverzachter van Ecover en die vind ik heel fijn, dus ik ga binnenkort ook het wasmiddel proberen. Wij drogen de meeste dingen op een droogrek, tenzij ik meerdere wassen achter elkaar draai, dan gebruik ik de droger ook.

  • Kim juli 3, 2015 / 11:53

   Ah daar ben ik ook zo benieuwd naar. Handig dat je wel een droger ‘achter de hand’ hebt!

 2. Lesley van de Langkruis juli 3, 2015 / 07:32

  Handige tips! Inderdaad met dit weer is het heerlijk om je kleding buiten (uit de zon natuurlijk) te laten drogen. Ik heb nog geen droogmolen misschien wel een goede voor in ons nieuwe huis.. 😀

  • Kim juli 3, 2015 / 11:53

   Lijkt me zeker handig! Ze hebben nu overigens ook van die droogmolens die je aan de muur kunt bevestigen. Hoef je niet steeds tegen zo’n lelijk ding aan te kijken 🙂

 3. Northflix juli 3, 2015 / 08:02

  Ik gebruik sowieso amper de droger!
  En ik vind (misschien niet eco vriendelijk) Febreze ook een uitkomst, voor als iets alleen vies ruikt (bv na een barbecue), maar niet vies is.
  En even luchten doet vaak ook wonderen!

  • Kim juli 3, 2015 / 11:54

   Klopt. Febreze ken ik nog niet. Is dat een chemische product dat geurtjes weg haalt?

 4. Dina juli 3, 2015 / 10:09

  Hhaha tip 4. IK HOU VAN DIE TIP. Ik vind het altijd heerlijk om de was te doen, maar de was ophangen vind ik dan wel weer een stomme klus. Als wasverzachter gebruik ik bio natuurazijn (tast de kleding niet aan, reinigt de wasmachine van binnen en is beter voor het milieu). Daarnaast gebruik ik eco-wasmiddel. De wasnoten van Seepje zou ik ook wel eens willen proberen.

  • Kim juli 3, 2015 / 11:55

   Goed bezig Dina! Volgens mij hebben ze Seepje ook in Friesland? Bij ons (a.k.a. Groningen) zijn er onwijs veel winkels die het verkopen.

  • Kim juli 5, 2015 / 19:21

   Dankjewel! Ik hoop dat je er wat aan hebt 🙂

 5. Anna juli 5, 2015 / 19:06

  Leuk geschreven! Wij kiezen er bewust voor om geen droger te kopen, zelfs niet nu we ons eerste kleintje verwachten…met extra rompertjes en extra hydrofieldoeken komen we er hopelijk ook 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *