Project pan : Yes wat is er veel op!

Een hele tijd terug schreef ik dat ik bezig was met minimaliseren en dat ik hier enorm blij van werd. Zonder dat iemand het doorhad ging ik stug verder met Project Pan. De tote bag in de badkamer werd met de week voller en inmiddels heb ik bijna 50 (!) producten opgemaakt. Ik ben onwijs blij met het resultaat en wil dan ook graag een update met jullie delen en vertellen hoe ik het project heb aangepakt.

project pan - minimaliseren - samples opmaken - vintageandbeauty.com

Wat is Project Pan?

Wellicht heb je er nog nooit over gehoord maar Project Pan houdt in dat je de spullen die je hebt eerst op gaat maken voordat je nieuwe producten koopt. Je zorgt er dus voor dat ze de pan raken (a.k.a. de bodem) en houd bij hoeveel producten je opmaakt.

Vorig jaar begon ik mee te doen aan het project en deelde ik netjes in een Facebook groep hoe het ging. Totdat het vanaf februari ineens stil werd. Ik vergat mijn update te delen. Rigoreus besloot ik om het niet een maand bij te houden wat ik op zou maken maar het zou opsparen tot een half jaar.

De voordelen van Project Pan

Het volgen van dit project heeft aardig wat voordelen. Ik som ze hieronder even op.

 • Het geeft overzicht. Eindelijk worden je kasten leeg en weet je weer precies wat je in huis hebt.
 • Het geeft rust. Je hoeft niet meer halsoverkop te haasten naar de winkels omdat je shampoo bijna op is. Je weet namelijk dat er nog genoeg flesjes en samples op je staan te wachten.
 • Je bespaart geld. Serieus; als ik zie hoeveel spullen ik niet heb hoeven kopen dan besef ik pas hoeveel geld ik heb bespaard.
 • Het is leuk om op te maken. Wie wat materialistisch is aangelegd kan zich hier waarschijnlijk geen voorstelling bij maken maar het voelt zo goed om een kast open te trekken en te zien dat er alleen spullen bevinden die je echt nodig hebt. Minimaliseren geeft zoveel rust en voldoening, ik wou dat iedereen deze voldoening kon voelen. Het voelt heerlijk! project pan - minimalsieren - dr hauschka deodorant - vintageandbeauty.com

Het resultaat van een halfjaar Project Pan!

En daar is het dan. Een glim van de berg producten die ik het afgelopen halfjaar op heb mogen maken.  Ik heb maar liefst 48 (!) producten opgemaakt. Van tandpasta tot shampoo. Van intieme verzorgingsproducten tot mascara.

Een klein disclaimer: want een paar dingen staan niet op de foto omdat deze niet meer toonbaar waren. Daarnaast heb ik niet bijgehouden hoeveel scheermesjes en tandenborstels ik heb gebruikt. Dit is immers iets wat je – ondanks pogingen tot minimaliseren- blijft aanschaffen.

 Wat heb ik opgemaakt?

 • 2x deodorant.
 • 3x foundation.
 • 1x scrub.
 • 3x tanpasta.
 • 4x shampoo.
 • 2x conditioner.
 • 2x intieme verzorging.
 • 2x parfum.
 • 4x zak wattenschijven.
 • 2x poeder.
 • 1x mascara.
 • 3x oogschaduw palette.
 • 1x body scrub.
 • 1x body butter.
 • 2x make- up remover.
 • 4x douche gel.
 • 1x body mist.
 • 1x droogshampoo.
 • 3x dagcrème.
 • 6x samples.

Geluksmomentjes

 1. Het moment dat maar liefst 2 bakken voorraad leeg waren en de tas met opgemaakte producten vol was. Heerlijk om te beseffen dat er al zoveel opgeruimd is!
 2. Het ontdekken van de perfecte foundation én deodorant. Toevallig van hetzelfde merk. Dr.  Hauschka. Dit merk verkoopt prachtige hoogwaardige producten op een natuurlijke basis. De deodorant van dit merk is duurder dan reguliere deodorant maar zo enorm zacht van de huid. Daarnaast vlekt deze niet in kleding en gaat een fles ongeveer 3 maanden mee (bij dagelijks gebruik). Ik ben helemaal fan van zowel de Mint als de Roos deodorant. De geuren zijn even wennen maar als je eenmaal begonnen bent wil je niks anders meer. Je bent gewaarschuwd 😉
 3. Anderen horen over de nieuwste producten die ze nodig hebben en beseffen dat jij geen geld hoeft uit te geven. Heerlijk! Ik heb immers nog 6 mascara’s op voorraad. Waarom zou ik een nieuwe kopen?
 4. Een lezer blij mogen maken met een tas vol met producten (ik schat met en waarde van boven de €100,-). Zij blij en ik blij. Win- win voor iedereen!
 5. En niet te vergeten het fotograferen van al deze producten en beseffen dat acties in winkels zoals de Kruidvat me bar weinig meer doen. I love it!

Ik heb nog een aantal producten in huis die ik graag op wil maken. Denk aan mascara’s, samples, parfum (best lastig want ik draag dagelijks parfum en vind het zo zonde als iets op is) en cosmetica. Veel ervan heb ik een tijd terug al weggegeven maar er zijn nog een aantal producten die al geopend zijn die ik de komende maanden op wil maken.

Mijn doel is om uiteindelijk alleen nog maar datgeen te kopen wat ik echt gebruik en om de meeste dingen (zoals de douchescrub) zelf te gaan maken. Al zal ik mijn favoriete producten van Dr. Hauschka (foundation + deodorant), Ziaja (de peeling is echt super fijn!), Botanics (gezichtsreiniger), Oriflame (bodymist Arizona) en Scrub & Rub (goddelijke scrubs) ongetwijfeld mezelf weer cadeau doen. Af en toe mag je jezelf best verwennen nietwaar?

Nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd wat jullie van deze challenge vinden. Is dit ook iets voor jou om aan mee te doen of ben jij juist een verzamelaar? Let me know!

25 Reacties

 1. geertruurzaam oktober 9, 2015 / 06:49

  Ik heb helemaal geen voorraad! En eigenlijk gebruik ik ook maar heel weinig van al die producten 🙂
  Maar fijn dat het voor jou zo goed werkt! Succes met het verder opmaken .

  • Kim oktober 9, 2015 / 12:04

   Oh, wat heerlijk! Ik wou dat ik dat had. Mijn doel is om ook alleen hetgeen te bezitten wat ik nodig heb.
   Al het andere kan weg. Ik heb zelf veel gekregen door beautyboxen die ik zo’n 2 jaar geleden had, ruilingen + perspakketten.

 2. Kaylee Roxanne oktober 9, 2015 / 11:46

  Wat een goed idee zeg! Ik heb nog wel een aantal dingen die in de vergetelheid zijn beland, misschien leuk om die eens aan te breken.. Fijn dat je er zoveel voldoening uithaalt!

  • Kim oktober 9, 2015 / 12:03

   Zeker doen. Het voelt zo goed om te weten wat je wel en niet nodig hebt en daarnaast geeft het enorm veel rust.

 3. Galina oktober 9, 2015 / 13:20

  Holy crap, 48 producten! Héél knap van je en yay voor minder kopen, ik ben daar zo een voorstander van, sowieso ook om wat jij zelf aangeeft: het geeft rust. Super leuk artikel!

 4. Iris oktober 9, 2015 / 13:44

  Super goed dat je producten opmaakt! Daar kan ik echt nog veel van leren. Alleen de producten als tandpasta, deo, shampoo en douchegel maak ik vaak op. Maar body butters, body lotions, make-up producten stapelen zich maar op. Goed idee om ze eerst op te maken voordat je weer nieuwe aanschaft!

  • Kim oktober 11, 2015 / 05:19

   Dankjewel! Het is ook zo zonde dat spullen kapot gaan omdat je steeds nieuwe producten koopt. Veel mensen vergeten dat spullen nu eenmaal een keer stuk gaan.

 5. Laura - Dagelijkse hap oktober 9, 2015 / 18:45

  Wauw, wat heb je veel opgemaakt! 😀 Ik ben nu ook bezig met een Project Pan om mijn makeup stash wat te verkleinen 🙂

  • Kim oktober 11, 2015 / 20:43

   Wat goed. Ik ga gelijk even kijken 🙂

 6. Anne-Sterre oktober 9, 2015 / 18:53

  Goed idee zeg. Ik kan me alleen niet voorstellen dat wij ook zoveel producten op zouden maken, lijkt echt heel veel zo. Qua make-up haal ik het sowieso niet, dat gaat echt heel lang mee bij mij. Tandpasta en deo gaat het snelste op denk ik.

  • Kim oktober 11, 2015 / 20:44

   Klopt! Daar doe ik zelf ook het langste mee. Net zoals haarlak en douchegel. Voor je het weet ben je een maand verder. Vaak bezit je ook veel dingen die inmiddels niet meer goed zijn. Misschien een tip om dat eens na te kijken?

 7. Deborahschrijft oktober 9, 2015 / 19:07

  Lekker om zoveel op te maken nietwaar?! Ik heb het afgelopen jaar ook weer super veel opgemaakt, zo fijn!

 8. Gina oktober 9, 2015 / 21:03

  Jeeetjeee, wat een grote voorraad heb jij dan, haha! Wat fijn dat je je project heb behaald en goed dat je zoveel geld heb bespaard!

  • Kim oktober 11, 2015 / 05:18

   Heel gek maar zonder dat je het door hebt heb je vaak veel in huis joh haha

 9. Keybykim oktober 10, 2015 / 08:00

  Oh ik ken dit wel, ik heb ook zoveel beauty stuff haha! Heerlijk als het opgeruimd is!

 10. Mira oktober 10, 2015 / 21:08

  Heeel tof! Ik zag je artikel gisteren voorbij komen en was helemaal geinspireerd. Ik heb vandaag alles uitgezocht en heel veel weggedaan, hopelijk gaat het mij net zo makkelijk af als jou. Het moeilijkste lijkt mij verleidingen weerstaan om nieuwe producten kopen, ik ga er in ieder geval voor:)

  • Kim oktober 11, 2015 / 05:17

   Ah wat super leuk om te horen! Heel veel succes met het project. Mocht je nog wat hulp kunnen gebruiken laat het dan gerust weten.

 11. Petra oktober 11, 2015 / 09:38

  wat ontzetten gaaf dat het zo veel producten zijn bij elkaar…inderdaad is het zo dat hoe minder je hebt,…
  hoe minder ook je hoofd vol is met allerlei vaak toch wel onnodige extra zaken..
  toen ik bv naar Utrecht ging verhuizen, naam ik een busje met spulletjes mee…de rest van mijn spullen gaf en gooide ik weg…niet leuk want onbewust zette ik ook een aantal tastbare herinneringen bij de vuilnisman en de kringloop..toen vond ik dat erg moeilijk, maar achteraf gezien, zette ik toen heel veel onnodige bagage buiten de deur…

  • Kim oktober 11, 2015 / 20:45

   Wat goed zeg! Daar geloof ik ook in. Ik wil binnenkort weer een hoop spullen weg doen. Weg met al die ballast!

 12. Amanda - MindandBeauty.nl oktober 13, 2015 / 18:37

  Ik had nog nooit van project pan gehoord, tót dit artikel! Persoonlijk zou ik het niet kunnen, maar echt petje af voor hoeveel producten jij hebt opgemaakt. Denk dat dit een heel goed initiatief is en daarnaast een goed voorbeeld is voor anderen. Ga zo door!

  • Kim oktober 14, 2015 / 07:16

   Dankjewel Amanda. Super leuk om te horen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *