Wat is biokatoen? + Shoptips

‘Mijn shirt is van 100% katoen. Dat is toch ook goed voor het milieu?’ Een opmerking die ik regelmatig hoor. Toch is niks minder waar want weet jij waar jouw shirt gefabriceerd is? Weet jij of er gebruik is gemaakt van pesticiden die niet alleen schadelijk zijn voor het milieu maar waardoor ook jaarlijks tientallen mensen overlijden?

Tijd voor een artikel over biokatoen! 

Zoals je wellicht wel weet, kan je op verschillende manieren een duurzame garderobe creëren. Dit kan door vintage kleding te gaan dragen die je bijv. kan kopen tijdens events zoals Klein Berlijn dat op 28 februari as. plaatsvindt. Door te kiezen voor Fair Fashion en/ of door online tweedehands kleding te gaan kopen. Zowel via Facebook (o.a. Vintage Groningen) als via Marktplaats. Er is op dit vlak echt van alles mogelijk. Maar ik kan me voorstellen dat het op het begin nog best lastig is om te ontdekken welke merken duurzame kleding verkopen én waar je deze kleding kan vinden.

Vandaar dat ik daarom begin met een reeks artikelen over o.a. biokatoen, hennep en bamboe. 3 prachtige grondstoffen die – in mijn ogen- het alternatief zijn voor de grondstoffen die we nu voornamelijk gebruiken.

joyfields - hennep trui - blauwe trui - vintageandbeauty.com

Nadelen van katoen 

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten is katoen een landbouwproduct. Om zoveel mogelijk bruikbaar katoen te generen is het belangrijk dat deze niet word aangevreten door beestjes. Chemische bestrijdingsmiddelen moeten dit voorkomen. Dit is niet alleen onwijs slecht voor de planten, de werknemers en de nabij liggende natuur ook de lokale bevolking ondervind hier hinder van doordat de bodem steeds verder wordt uitgeput en het grondwater wordt aangetast. Boeren in Europa weten vaak goed hoe zij zich moeten beschermen tegen de chemicaliën. Helaas weten de boeren in China en India dit niet. Ondanks dat zij hier de meeste katoen verbouwen. Het gevolg is dat ze het risico lopen om ernstig ziek te worden.

Leer meer over de katoen- en kledingindustrie door het lezen van dit artikel.

Bio katoen wordt verbouwd zonder het gebruik van pesticiden. Men gebruikt simpelweg andere insecten om ongedierte -dat het katoen aantast- tegen te gaan. Daarnaast vindt er veel wisselteelt plaats waardoor de voedingstoffen in de grond niet uitputten.

joyfields - hennep trui - fotoshoot in het bos - vintageandbeauty.com

Waar koop ik kleding van biokatoen? 

Katoen wordt in heel veel producten verwerkt. Niet alleen in kleding maar ook in accessoires, meubelen en schoenen. Op het gebied van kleding zijn er steeds meer alternatieven te vinden.

Merken die biokatoen & duurzame mode verkopen:

& er zijn er ongetwijfeld nog veel meer. In Groningen shop je deze merken onder andere bij Diezijner, Oddity en KOKOTOKO.

Kleding van biokatoen hoeft niet altijd Fairtrade te zijn

Even een kleine kanttekening. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze denken dat kleding van biokatoen ook Fairtrade is. Dit is niet automatisch het geval. Het biokatoen label zegt alleen iets over de materiaal keuze. Niet over de arbeidsomstandigheden. Zoek je kleding die 100% Fairtrade is gemaakt dan zal je ook naar dit label moeten kijken.

Tot zover mijn blog over biokatoen. Ik hoop dat je zo een duidelijker beeld krijgt over het verschil tussen katoen en biokatoen. Naast kleding van deze grondstof draag ik zelf ook kleding van hennep en bamboe. De volgende keer zal ik hier meer over vertellen.

Fijn weekend alvast!

Leestips:

Heb je nog tips? Mail ze gerust naar info@vintageandbeauty.com 

^Dit artikel bevat affiliate links. Meer info?

Klik hier

16 Reacties

 1. geertruurzaam februari 19, 2016 / 07:56

  Gelukkig zie je biokatoen in steeds meer grote winkelketens opduiken. Het is inderdaad niet fairtrade, maar doordat o.a. Hema, C&A, H&M, Zeeman en consorten nu ook lijnen met biokatoen verkopen wordt het al wel wat bereikbaarder voor het grote publiek. Nee, het is geen ideaal product, maar toch al beter dan helemaal oneerlijk!

  Hopelijk wordt bio + fairtrade in de toekomst even makkelijk bereikbaar…
  geertruurzaam schreef…#Kookboekweek 1 – Spaghetti met kool, citroen en pangrattatoMy Profile

  • Kim februari 21, 2016 / 14:52

   Klopt. Het begin is er in ieder geval! Denk aan het effect op de gezondheid en de natuur omdat er geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden.
   Kim schreef…Wat is biokatoen? + ShoptipsMy Profile

 2. Yvonne februari 19, 2016 / 08:56

  Ik dacht ook altijd dat katoen een natuurproduct was (is het natuurlijk ook) maar ik dacht net als meerdere mensen dat het inderdaad oké was. Geen idee, ook nog nooit in verdiept. Wel goed om te weten.

 3. Galina februari 19, 2016 / 09:00

  Weet je wat ik een fijn voordeel vind aan biokatoen? Het lijkt wel zachter (maar waarschijnlijk denk ik dat alleen maar omdat ik weet dat het gewoon een beter product is). Ik heb inmiddels vrijwel alle basics vervangen door biokatoenen basics, alleen de rest van de kleding vind ik lastig, want het is vaak niet mijn smaak 🙁 Ik hoop dus dat de trend doorzet en meer ontwerpers aan de slag gaan met biokatoen, zodat er ook echt voor ieder wat wils is 🙂
  Galina schreef…Groen doen #7: Bee’s WrapsMy Profile

  • Kim februari 21, 2016 / 14:53

   Ja, dat gevoel heb ik ook! Heerlijk dat zachte! Denk dat je ook heel blij wordt van bamboe gezien dat nóg zachter is. Herkenbaar puntje. Ik vind zelf de collectie van Miss Green altijd prachtig maar goed die is ook niet heel goedkoop. Al is het qua prijs/ kwaliteit wel zeker aan te raden.
   Kim schreef…Wat is biokatoen? + ShoptipsMy Profile

 4. sunny mama februari 19, 2016 / 09:04

  Goed dat je wijst op het onderscheid tussen ‘bio’ en ‘fairtrade’. Ik merkt het in mijn omgeving ook dat mensen die twee begrippen soms voor één en hetzelfde aanzien.
  Zelf koop ik heel graag tweedehands kleding in de kringloop en op rommelmarkten. Ik vind het leuk om er rond te snuffelen, op koopjes te stuiten en natuurlijk ook te scoren! 😉
  sunny mama schreef…WEEKENDTIPS – 8 MAKKELIJKE FRUIT SMOOTHIES (ZONDER ZUIVEL EN ZONDER SUIKER)My Profile

 5. Layla februari 19, 2016 / 09:29

  In mijn omgeving zie ik het niet zo maar in de winkels wel. Vooral bij H&M waar ik vaak shop. Ik kijk niet zo waar het van gemaakt is voor kleding van mijn kinderen. Als het betaal baar is ben ik al blij. Kids groeien heel snel en wat ik net nieuw heb gekocht is de volgende maand al weer klein of kapot.

  • Kim februari 21, 2016 / 14:54

   Ik kan me goed voorstellen dat het met kids een stuk lastiger is. Kijk je zelf ook bijv. wel eens bij de kringloop of ruil je wel eens kleding/ schoenen? Scheelt een hoop geld.
   Kim schreef…Wat is biokatoen? + ShoptipsMy Profile

 6. Anne-Sterre februari 19, 2016 / 10:39

  Er is veel onwetendheid en er bestaan nog meer misverstanden over dit onderwerp, wat ik jammer vind. Ik probeer hier zelf wel op te letten, ik weet ook hoe het in elkaar zit, toch lukt dit helaas niet altijd. Het zou fijn zijn als meer bedrijven zich hier in gingen verdiepen en het aanbod groter zou worden.

  Ik blijf ook fan van tweedehandskleding. Het voelt goed kleding die in prima staat verkeerd nog een tweede leven te geven.
  Anne-Sterre schreef…Pinspiration | Lente in aantochtMy Profile

 7. Keybykim februari 20, 2016 / 08:52

  Fijne blog! Ik vind het zelf heeeel moeilijk om hierop te letten bij het shoppen. Toen ik bij C&A werkte hadden wij ook een biokatoen lijn en de shirtjes voelde echt heerlijk aan!
  Keybykim schreef…Victoria’s Secret toilettasMy Profile

  • Kim februari 21, 2016 / 14:51

   Klopt inderdaad Kim! Ik heb hier zelf ook al heel veel shirts gekocht. Prima kwaliteit ook 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *