Let’s celebrate Earth Day!

De zon, een bloem die uitbloeit of de aankoop van een nieuwe tas. Wat maakt jou blij? Vandaag wil ik je bewust maken van geluk. En waar ik denk dat je dit zonder geld kan vinden.

It’s Earth Day!

Vandaag vieren we de schoonheid van de aarde om bewustzijn te creëren voor het behoud. Samen kunnen we ervoor zorgen dat grondstoffen niet uitgeput raken. Maar ook dat de uitbuiting van vrouwen zoals de dames die in arme landen onze kleding maken of de katoen boeren die worden uitgebuit.

Regelmatig schrijf ik op vintageandbeauty over bio katoen maar ook andere alternatieven zoals bamboe. Het is iets duurder van prijs dan dat we gewend zijn maar deze prijs is wel eerlijk! Want hoe kan jouw shirt van €3,- ooit eerlijk gemaakt zijn? Massaproductie is vaak onwijs slecht voor het milieu en ik vind het zelf erg zonde dat restmateriaal vaak weggegooid wordt. Met name daarom schrijf ik zelf over merken zoals Smateria die van oude plastic visnetten tassen maakt maar ook over vintage. Het is de ‘achterkant’ van het proces maar ook hier kunnen we duurzaam te werk gaan.

Ik geloof in een betere wereld.

Een wereld waarin we bewuster consumeren. In mijn werk als Maatschappelijk Werkster / Hulpverlener heb ik veel mensen ontmoet die vastliepen mede door de druk in de maatschappij. Iedereen verwacht dat je HBO doet en daarna hoppa zo een baan vindt. De realiteit is anders. Er is veel werkloosheid onder jongeren en een baan vindt je niet snel. Je moet blij zijn als je iets vindt. En een huis kopen? Ho maar. Dat terwijl de huren steeds maar hoger worden. We zitten vast in een vicieuze cirkel waar bij het opvalt dat steeds meer mensen een burn out krijgen. In mijn ogen is dit in sommige gevallen mede een gevolg van onze consumptie maatschappij. Je moet meedoen met de rest anders hoor je er niet bij.

Ik geloof dat je ook zonder een baan ook ‘rijk’ kan zijn. Hoe? Door bewuster te consumeren. Kijk eens in je kasten en geniet van wat er staat. Zoveel schoenen, tassen, parfums.. wat gebruik je daadwerkelijk? Heb je het echt zo slecht?

Omarm het geluk dat je hebt. De kleine dingen die het leven mooi maken. Je gezondheid, de vrijheid dat je kan doen wat je wilt. Er is meer in het leven dan spullen.

earth day 2

Bron.

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw mening. Wat vindt jij van deze acties en wat houd jouw tegen om kleding van biokatoen te kopen? Is het de prijs, design, vind je het niet trendy genoeg? Let me know. Ik ben erg benieuwd!

Voor een indruk van bio katoen kleding klik hier voor mijn artikel.

11 Reacties

 1. Lena april 22, 2015 / 10:17

  Geweldige cartoon die erbij staat! 🙂
  Wauw, je artikel heeft me echt even doen nadenken. Ik denk dat het de prijs is die me tegenhoudt om kleding van biokatoen te kopen. Maar ik ga er veel langer over nadenken voor ik weer eens de Primark of de Forever21 binnenloop. Ik sta vanaf nu kritischer tegenover mijn kleerkast!
  De kleine dingen omarmen is iets wat iedereen zou moeten doen. Gewoon gelukkig zijn met wat je hebt, is ontzettend belangrijk!

  Liefs, Lena.

  • Kim april 22, 2015 / 11:36

   Wauw Lena, wat fijn om te horen. Ben heel benieuwd wat het effect op jouw garderobe is op de langere termijn 🙂

 2. Loïs april 22, 2015 / 15:47

  Goed artikel, zeker iets om bij stil te staan, inderdaad.

 3. Lesley van de Langkruis april 22, 2015 / 18:42

  Je hebt het mooi gezegd. Het is niet iets waar ik eerder bij stil heb gedaan het kopen van bio katoen o.i.d. Ik koop eigenlijk wat ik leuk vind en let daarbij eigenlijk niet zo op. Ik denk dat ik me nog niet zo bewust ben van de winkels die er bestaan waar ze dit allemaal verkopen. Ik koop wel bij de kringloop. Gek eigenlijk dat ik bij voedsel hier wel bewust van ben maar bij kleding nog niet.. Mhh iets om over na te denken 🙂

 4. Anna april 23, 2015 / 07:22

  Mooi artikel! Ik sta inderdaad ook steeds vaker stil bij bewuster consumeren – althans, ik probeer het!

 5. Nesrin april 23, 2015 / 13:51

  Mooi geschreven en helemaal waar. We willen vaak meer, meer en meer en er is een bepaalde sociale druk inderdaad.

 6. Anouk april 23, 2015 / 22:09

  Wat een geweldige cartoon en een super goed geschreven artikel! Ik probeer bewuster te leven, maar soms sluipt de gemakzucht van ‘even langs de H&M gaan’ er wel in. Maar goed, veranderen kost tijd! 🙂 x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *