Hoe word je een fair fashionista?

Na het zien van The True Cost en het lezen van alle hartverscheurende verhalen over de mode industrie komt de waarheid hard aan. De mode industrie maakt meer kapot dan dat je lief is.

Dat leuke shirtje van €2,- euro is belachelijk goedkoop. Het is onmogelijk om na alle transport- en bijkomende kosten de makers een eerlijke prijs te geven. Waarom moeten zij zo hard werken omdat wij het normaal vinden dat er elke 2 tot 5 weken een nieuwe collectie in de winkel ligt? En waarom vinden we het normaal dat kleding zo snel stuk gaat?

Het is tijd dat we weten door wie onze kleding gemaakt is. Sterker nog, dat we willen weten waar en hoe dit gedaan wordt. Dat mensen niet meer uitgebuit worden alleen maar omdat er elke paar weken een nieuwe collectie kleding gefabriceerd dient te worden voor een rijk, westers land. Dat het vanzelfsprekend wordt om te kiezen voor duurzame materialen omdat het goed is voor mens en milieu. Want zeg eerlijk; hebben we nou echt elke week nieuwe kleding nodig? 5 jaar terug ze ik ja. Nu weet ik uit ervaring dat het niet nodig is. 

Ik zou het geweldig vinden als het ooit zover komt en dat we samen het verschil gaan maken zodat de kledingindustrie perspectief biedt in plaats van mensen gevangen houdt in een vicieuze cirkel van verdriet.

Zo, dat was een lange intro. Het is je vast niet ontgaan hoe belangrijk ik dit onderwerp vindt. Ik hoop dat ik je mag inspireren om anders te gaan kijken naar zaken. Voel je niet verplicht. Het is net zoals lokaal winkelen en elektrisch rijden. Je kiest wat bij je past en je wordt net zo ‘groen’ als dat je zelf wilt!

Ben jij opzoek naar tips om jouw kledingkast te gaan verduurzamen? Welkom (al ben je zonder interesse ook welkom natuurlijk 😉 )! Hieronder deel ik mijn gouden tips.

outfitvintagebaret-gestreepteblouse-franseoutfit-fairfriday-vintageandbeauty.com

Hoe word je een fair fashionista?

Waarom koop je kleding? Omdat je het mooi vind of omdat je het nodig hebt? Koop je pas kleding als iets kapot gaat of word je heel blij van het shoppen an sich? Een belangrijk punt om vooraf bij stil te staan.

Stap 1: Minimaliseer

Sta jij elke morgen voor een overvolle kledingkast en heb je nog steeds geen idee wat je aan moet gaan doen? Begin dan met minimaliseren. Haal alles uit je kast en maak stapels. Wat past wel, wat niet en waar twijfel je over. Geef de dingen die nog mooi zijn aan een goed doel, verkoop het of breng het naar de kringloop. Er is altijd iemand die je blij kan maken met je oude spullen!

Maak daarna een moodboard. Wat vindt je echt mooi? Wat past bij jouw manier van leven? Aan de hand van dit bord weet je wat je mooi vindt én kan je een lijst maken met spullen die je echt nodig hebt. Mijn tip: zorg dat je een item met minimaal 3 setjes kan combineren. Dit voorkomt miskopen en zorgt ervoor dat je niet veel kleding meer nodig bent.

Stap 2: Shop gericht

Zoals ik hierboven al beschreef is gericht shoppen de key voor een fijne basis garderobe. Wat je niet nodig hebt hoef je ook niet te kopen. Na een tijdje zul je merken hoeveel rust het geeft. Je hebt altijd iets om te dragen! Fijn vindt je niet? Doordat je een stuk minder spullen bezit raak je niet meer overprikkeld door de vele opties. En dat scheelt een hoop stress in de vroege ochtend.

Stap 3: Ga op onderzoek uit

Inmiddels shop je al een stuk gerichter en is het wellicht tijd voor een nieuwe stap. Zelf begon ik met het shoppen van vintage items (hier vind je een aantal van mijn favoriete shops!). Ik ben gek op kringloop shoppen en koop zelf alleen nog maar tweedehands, vintage en fair fashion. Soms een best lastige opgave want ga maar eens mooie panty’s kopen! Gelukkig is ook dat gelukt. Mocht je nog fairtrade panty’s zoeken, ik schreef hier er een blog over.

Vooral op het begin is het lastig om duurzame kleding te gaan shoppen. Wees absoluut niet te hard voor jezelf.

Het is verleidelijk om op een gegeven moment de H&M in te rennen en het nieuwste shirtje af te rekenen. Mocht je dat willen, doe het gerust. Je doet dit voor jezelf. Je hoeft je aan niemand te verantwoorden. Leuk feitje: als je voor het eerst hebt ervaren hoe zacht kleding van bamboe aanvoelt en hoe mooi de pasvorm is van kleding van biokatoen… geloof me, je bent om! Hier alvast een lijst met allemaal fijne duurzame shopadressen én achtergrond informatie over biokatoen. Er zit namelijk een groot verschil tussen katoen en biokatoen.

Tot zover een aantal tips voor iedereen die graag een ware fair fashionista wil worden. Ik denk erover om al mijn tips te gaan bundelen want ik raak hier maar niet over uitgepraat. Zou je dat leuk vinden?

#whomademyclothes

Psssst… vind je het minimaliseren echt heel lastig? Zo hou je het minimaliseren vol.

 

15 Reacties

 1. Tessa april 19, 2016 / 06:36

  Ik ben zelf ook steeds meer bezig met fair fashion en ik probeer er zo goed mogelijk op te letten bij het kopen van nieuwe kleding. Toch valt het me af en toe heel erg zwaar als ik écht iets nodig heb op korte termijn en ik niet iets betaalbaars of tweedehands kan vinden. In die gevallen zijn fast fashion ketens als H&M en consorten toch heel erg verleidelijk. Maar je hebt helemaal gelijk natuurlijk: je hoeft je naar niemand toe te verantwoorden, alleen naar jezelf en een kleine misser af en toe kan gebeuren, het is tenslotte een leerproces. Zolang de intentie maar goed is, denk ik dan maar.
  Tessa schreef…Hof van TwelloMy Profile

 2. Mariska april 19, 2016 / 06:48

  Ik denk eigenlijk dat heel veel dure kleding ook niet op een ‘eerlijke’ manier wordt geproduceerd. Als je een shirtje van 60 euro koopt kan het ook best zo zijn dat 58 euro daarvan lekker naar de hoge piefen in het bedrijf gaat. Heb wel gemerkt dat bio stoffen inderdaad echt anders aanvoelen! Maar de kledingstukken vind ik vaak ook erg anders van stijl.
  Mariska schreef…Antilliaanse cashewnotentaart | ReceptMy Profile

  • Kim april 19, 2016 / 06:52

   Dat klopt inderdaad Mariska! Lang niet alle modeketens zijn transparant over het productie proces. Ik hoop dat dit de komende jaren gaat veranderen omdat de consument er meer en meer naar gaat vragen.

   Leuk dat je het al eens uitgeprobeerd hebt! Misschien een shop tip voor wat meer modieuze items: girlsloveeco, brandmission en missgreen.
   Kim schreef…Hoe word je een fair fashionista?My Profile

   • Lesley van de Langkruis april 19, 2016 / 09:21

    Daar ben ik het zeker mee eens. Er zijn genoeg merken die iets inkopen voor 8 euro maar uiteindelijk verkopen voor 90.

    Nu ik bezig ben met groener eten ben ik steeds meer geïnteresseerd in dit soort onderwerpen. Ik heb zelf al een zwak voor vintage (winkels) en koop regelmatig vintage dingen. Meestal zijn het accessoires omdat de kleding niet altijd even goed past. Fijn de drie merken die je gedeeld heb. Ik vind dat er online eigenlijk heel weinig te vinden is als je zoekt op slow fashion merken. Wellicht zoek ik verkeerd maar ik ben ook opzoek naar een paar winkels bij mij in de buurt waar ze dit soort producten verkopen zodat ik de kleding ook eens kan passen/voelen. Jij nog tips in de omgeving Rotterdam? Vintage winkels ken ik inmiddels allemaal wel maar de slow fashion winkels ontbreken nog op mijn lijstje.
    Lesley van de Langkruis schreef…Inhoud Styletone box april 2016My Profile

 3. Mariëlle Markgraaff april 19, 2016 / 07:08

  Fijn artikel! Ik ben nu wel zoveel mogelijk natuurlijk qua verzorging en ben bijna helemaal dierproefvrij. Nog even de producten opmaken die toch al bijna op waren. Verder probeer ik zo gezond mogelijk te eten, zo min mogelijk vlees en zo min mogelijk suiker, dat is ook een beetje groen toch haha? Als ik op mezelf woon, wil ik echt drastisch minderen met vlees, want hier thuis moet ik het eten… Ik moet eerlijk toegeven dat ik me nog niet zoveel bezig houdt met kleding, nu heb ik er ook even geen tijd voor. Het afstuderen aan mijn hoofd geeft me al teveel stress. Maar ik ga wel eens kijken naar je adressjes! Ik heb onlangs wel mijn kast flink uitgezocht, waar word ik blij van? Alles waar ik niet blij van werd, heb ik doorgegeven aan mensen die het minder hebben!

  • Kim april 20, 2016 / 11:22

   Wat ben je goed bezig Mariëlle! Heel tof om te zien hoe je die omslag maakt. Lijkt me inderdaad heel lastig als je thuis gewoon moet eten wat de pot schaft.

 4. jeapiebel april 19, 2016 / 07:21

  Samen het verschil maken dat klinkt goed. Ik denk aan mijzelf, eigenlijk heb ik ook niet zo veel kleding nodig. Leuk dat je er een artikel over schrijft. Als ik kleding koop moet ik toegeven dat ik let niet op duurzaam produceren en daar kan verandering in komen natuurlijk.

 5. Lidia april 19, 2016 / 19:13

  Leuk artikel, precies hoe ik het ook heb aangepakt. Het kost even tijd, maar ik zou ook niet meer anders willen?

 6. Yara april 20, 2016 / 05:05

  Wat een handig aritkel! Nu weet iedereen hoe het komt dat een aantal items zo goedkoop zijn en andere dan weer duur. Ik ben zeker bezig met het minimaliseren van mijn kleding.
  Liefs,
  Yara
  Yara schreef…Spam je blog #1My Profile

 7. Karen - Dressing in Labels april 20, 2016 / 08:07

  Ik vind dit thema heel interessant. Nu ik moet zelf toegeven dat ik bijzonder materialistisch ben. Ik hou er van om telkens nieuwe dingen te kunnen dragen, ik gooi wel zelden iets weg eerlijk gezegd en hou alles in een goede staat. Mijn oudste stuks in mijn kast zijn makkelijk 8 jaar oud. Ik probeer wel in binnen de maten van mijn budget ook wel eens duurdere stuk kopen, deze zijn meestal toch eerlijker gemaakt. Ik koop ook zelden Primark.

  x Karen
  http://dressinginlabels.blogspot.com

  • Kim april 20, 2016 / 14:16

   Wauw, das een beste poos Karen. Geen probleem verder toch dat je materialistisch bent. Als jij blij word van nieuwe items dan ga ik je zeker niet tegenhouden 🙂
   Kim schreef…Hoe word je een fair fashionista?My Profile

 8. Keybykim april 20, 2016 / 19:22

  Fijne tips! Ik zoek mijn kleding altijd wel uit en verkoop het, maar toch blijft er zoveel over haha. Moet écht meer gaan nadenken voordat ik iets koop, maar het is zo moeilijk met een fashionblog haha!
  Keybykim schreef…Matching with GhelleMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *