Wat leerde ik van het boek Masterclass ondernemen?

Op 1 april (geen grapje) werd ik officieel ondernemer. Ik schreef mijn bedrijf in bij de KvK en het avontuur kon nu echt beginnen! Blijdschap, enthousiasme en doorzettingsvermogen stroomde door mijn aderen. Toch vond ik het ook erg spannend want hoe is het nou om ondernemer te zijn?

Ik besloot om mezelf wat meer kennis bij te brengen. Dit deed ik door te gaan netwerken met ondernemers die al langer zefstandig werken, door naar lezingen te gaan maar ook door te gaan lezen. Want waarom alles vragen als je zelf ook veel kan leren? Een van mijn favoriete boeken die ik gelezen heb is het boek Masterclass Ondernemen van Annic van Wonderen. Ik kreeg dit boek voor mijn verjaardag van mijn zus en las het in 1 ruk uit.

Wat leerde ik van het boek Masterclass Ondernemen?

Denk groot, wordt groot.

Een van de eerste dingen die ik oppikte uit het boek van Annic van Wonderen. Annic ging geen uitdaging uit de weg en maakte een goede indruk door de promoties die zij maakte en haar inmens grote kantoor. Doordat haar bedrijf overal te zien was bleef niet alleen de naam beter hangen, mensen kregen ook een vertrouwd gevoel bij haar merk.

Om groot te worde moet je daarnaast ook lef hebben. Je droomt al jaren van je eigen bedrijf? Waarom begin je niet gewoon? Eerst in de avonduren en daarna fulltime? Ik denk altijd maar zo; je kan beter onderuit gaan dan dat je achteraf spijt hebt dat je het nooit hebt gedaan.

Maak een offerte met de klant in je achterhoofd. Denk aan zijn of haar behoeften en zorg ervoor dat ze jouw voorstel niet kunnen weigeren.

Enorm interessant vindt je niet? Echt een iets om goed bij stil te staan. Waarom zou iemand immers zijn geld en of tijd in jouw idee steken? Juist omdat deze echt een kans lijkt die hij of zij niet mag missen! Zorg ervoor dat jouw idee opvalt en overtuig de ander met jouw motivatie.

Investeer 50% van je opbrengsten weer in het bedrijf zodat het kan groeien.

Stop niet met het maken van reclame als je steeds meer opdrachten binnen krijgt. Zorg dat je blijft opvallen en wees vernieuwend. Geld opzij zetten voor noodzakelijk kosten en -heel belangrijk – de omzetbelasting is echt een must. Het komt nog steeds voor dat succesvolle bedrijven na een paar jaar failliet gaan omdat ze te weinig geld opzij hebben gezet om de BTW afgifte te voldoen.

Laat de klant vooraf betalen.

Uiteraard is dit afhankelijk van de branche maar hoe vaak komt het voor dat een bedrijf niet of heel laat betaald? Het is bij grote deals echt niet erg om een voorschot te vragen. Zelf merk ik in de online media dat het niet gebruikelijk is. Desondanks vraag ik soms wel vooraf te betalen. Met name bij advertorials. Dit i.v.m. negatieve ervaringen. Kijk wat bij jou past en bied maatwerk.

Maak een back- up in je dropbox met belangrijke documenten die je altijd bij de hand moet hebben.

Denk aan het nummer van de KvK, BTW nummer, paspoort, logo, mediakit, tariefkaart maar ook de algemene voorwaarden. Je weet nooit wanneer je ze nodig hebt en zo heb je ze altijd bij de hand.

Mijn persoonlijke tip:

Uiteraard heb ik nog veel meer geleerd van het boek Masterclass Ondernemen maar ik wil de pret niet drukken. Voor iedereen die wel wat motivatie kan gebruiken om echt de stap te gaan nemen of meer wil leren over de online wereld raad ik dit boek ten zeerste aan.

Omdat het niet bepaald nodig is om continu boeken aan te schaffen heb ik onlangs een bibliotheek abonnement afgesloten. Elke maand haal ik boeken op over marketing, communicatie, twitter en social media die ik screen op handige informatie.

Het boek Masterclass Ondernemen van Annic van Wonderen bestel je hier^. Er is ook een e- book verkrijgbaar.

Meer ondernemerstips lezen?

17 Reacties

 1. Janneke juli 10, 2015 / 06:43

  Nice! Deze gaat zeker op m’n wishlist!

  • Kim juli 10, 2015 / 07:10

   Leuk! Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

 2. Evelyn juli 10, 2015 / 07:20

  Heeft ze goed voor elkaar en goede: hard werken!

  • Kim juli 10, 2015 / 10:13

   Zeker weten 🙂 Wie hard werkt wordt altijd beloond :). Is het niet in geld dan is het in ervaring.

 3. debby juli 10, 2015 / 07:22

  Wat lijkt me dit een heerlijk en goed boek. Deze zet ik op mijn Ik wil lijst

 4. Tessa juli 10, 2015 / 08:37

  Wat een handige tips! Ik ben nu net een weekje ingeschreven bij de KvK en ik merk dat ik het allemaal een beetje overweldigend vind om ineens overal op te moeten letten en zakelijker te zijn. Ik ben momenteel bezig met een mediakit en een standaard opzet voor een factuur. Het is inderdaad wel handig om alle belangrijke gegevens bij elkaar te houden voor zakelijke contacten.

  • Kim juli 10, 2015 / 10:13

   Oh wat spanend zeg Tessa! Mocht je ooit nog vragen hebben; stuur gerust een mail.

 5. Lesley juli 10, 2015 / 08:47

  Leuk te lezen wat je van de masterclass vond! Ik ga snel haar boek maar kopen ben er zo benieuwd naar geworden!

 6. Marloes juli 10, 2015 / 13:06

  Wow, wat een handig boek zeg! Deze gaat op mijn wishlist voor als mijn blog een stuk groter is 🙂

 7. Lilian juli 11, 2015 / 22:25

  Ik heb het boek ook gelezen en veel van die lessen gaan nog vaak door mijn hoofd! Zoals inderdaad overal je naam laten vallen en minder bescheiden zijn! 🙂

 8. Judith juli 12, 2015 / 12:45

  Wauw heel tof dat je zoveel geleerd hebt van het boek! XO

 9. Saar juli 12, 2015 / 18:07

  Ik ben een ondernemer maar zelfs voor mij zitten er goede punten tussen!

 10. Liset - Beautydagboek juli 15, 2015 / 14:29

  Dit boek staat al eeuwen op mijn lijstje boeken die ik graag wil hebben, het lijkt me heel interessant! Toch zou ik hem dan liever lenen of tweedehands kopen, omdat ik zoveel boeken heb, haha. Dus ik snap je punt!

 11. Kirsten juli 23, 2015 / 16:38

  Ik heb haar boek ook, zou eerst naar de Masterclass gaan, maar kon helaas toen toch niet.. Moet zeggen dat ik niet echt door het boek heen kom.. Heb nu ook het boek van Anna Nooshin, On Top, en moet zeggen dat ik daar echt heel fijn doorheen ga. Is natuurlijk een iets ander boek, maar geeft ook tips over ondernemen. Daarnaast staat daar ook een stukje in over hoe zij die weg heeft bewandeld etc. Vind ik echt een super fijn boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *