Geluk bevind zich niet in spullen

‘Wanneer ben ik nou echt gelukkig? Ik weet niet meer hoe het voelt en of ik het zal herkennen’ zei een vriend van mij die al maanden met een depressie kampt. Tijdens het schilderen van mijn logeerkamer hadden we het over dingen die ons raakten. Hij keek me aan met wanhoop in zijn ogen. Het raakte mij diep. Ik ontmoette hem meer dan een jaar geleden toen ik zelf intense thearpie had vanwege mijn burn- out. Het verschil tussen ons? Met mij gaat het inmiddels goed en ik voel me oprecht gelukkig. Vandaag geef ik antwoord op zijn vraag in de hoop dat ik anderen hiermee kan helpen. In dit artikel schemert ook door waarom ik mijn leven omgooide en koos voor Fair Fashion.

kim buining fotografie - cactus - GROENiNG - Groningen

Je hoeft geen depressie te hebben om je af te vragen wanneer je nou echt gelukkig bent.

Regelmatig spreek ik mensen die grote doelen nastreven en die niet gelukkig zijn in hun huidige situatie. Wat is geluk? Ben je echt gelukkig als je continu doelen nastreeft? Ik geloof dat je gelukkig bent als je leeft in het hier en nu. Accepteer de levens lessen die je hebt moeten ondergaan. Sta eens stil bij de dingen die je de afgelopen maanden hebt gedaan. Wat vond je hiervan? Hoe voelde je hierbij? Waar mag je trots op zijn? Geluk zit in het leven. Geluk zit in jezelf. Jij bepaalt of je gelukkig bent. Alleen jij kan namelijk jezelf gelukkig maken. Het klinkt heftig zoals ik het nu zeg maar sta maar eens stil bij het volgende:

Je word ’s morgens vroeg wakker en stapt uit bed. Door je voet voel je direct een stekende pijn. Je bent in een speld gaan staan. Uiteraard is er geen pleister te bekennen..ย Even later ga je douchen. Net als je jouw haar nat hebt ontdek je dat je favoriete shampoo op is. Dat wordt wassen met water. Je bent nog niet klaar met afdrogen of je ontdekt dat al je kleding in de was zit. Het gevolg; je komt te laat op je werk. Nu kun je door alle voorvallen gepikeerd worden en denken;ย  ‘Dit wordt een rot dag.’ Of je kiest ervoor om het achter je te laten en met een schone lei te beginnen. Want is een beetje pech nou zo erg?

Geluk is de situatie accepteren zoals deze is.

Op het moment dat je beseft dat je niet goed in je vel zit maar accepteert dat de situatie nu eenmaal zo is en dat je – hoe vervelend het ook is- niet kunt werken of nog niet je doel op korte termijn zal bereiken- zal je meer ruimte voelen. Ruimte om de situatie vanaf een afstand te ervaren. Want wanneer ben ik nou eigenlijk gelukkig? Ben ik dat als ik ga winkelen en koop wat ik leuk vind? Ben ik gelukkig als ik een goede baan heb of als mijn kleding kast goed gevuld is? Ik denk het niet. Geluk zit niet in materie. Geluk zit in acceptatie.

Accepteer de dingen die nu in je leven plaats vinden. Nare dingen die gebeuren, gebeuren nu eenmaal. Laat dingen los waar je niks aan kan veranderen. Besef dat het enige dat je kan veranderen is hoe jij de situatie nu ervaart. Ook al sta je op met hevige pijn, het hoeft niet automatisch te betekenen dat je de hele dag verdrietig hoeft te zijn. Geluk kun je vinden in jezelf. Kijk bijvoorbeeld eens naar alle dingen die je al hebt meegemaakt. Ongelofelijk toch hoe veerkrachtig en sterk je als mensย bent!

Geluk hoef je niet achter na te jagen, het is er stiekem altijd al geweest

Waren de woorden die ik tegen deze vriend zei. Hij keek me vertwijfeld aan. Ik vervolgde deze woorden met; ‘Ik denk dat er al geluk is. Dat je al gelukkig kan zijn. Het geluk is nu echter overschaduwt door verdriet en frustratie. Op het moment dat je beseft dat je de dingen die gebeurt zijn zult moeten accepteren voordat je het kan verwerken ontdek je dat er al wat bijzondere dingen zijn waar je oprecht van kan genieten. Denk aan je prachtige klein kind. Wat voel je als je haar ziet? Dit gevoel is geluk in haar puurste vorm. Geluk is iets persoonlijks. We kunnen het zo groot en zo klein maken als dat we zelf willen. Hoe langer je dit gevoel vasthoudt, des te gelukkiger zal je zijn. Geluk zit in jezelf. Niet in materie.’

Veel mensen kopen puur om behoeftes te vervullen. Niet omdat ze echt iets nodig hebben om van te leven maar uit verveling, frustratie of verdriet. Het grootste gedeelte van spullen die we in huis hebben is onnodig. Wat een rust als je beseft dat je al deze bagage niet nodig hebt om gelukkig te zijn!

Disclaimer: Dit artikel is geschreven op basis van mijn kennis als Maatschappelijk Werkster en Begeleider en op basis van persoonlijke ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn burn out. Het is niet mijn intentie om iemand te beledigen en/ of te kwetsen met dit artikel.

20 Reacties

 1. Lesley augustus 9, 2015 / 10:05

  Prachtig omschreven Kim! Echt helemaal waar ook! Geluk zit in acceptatie, het leven is zo veel makkelijker als je dingen accepteert zoals ze zijn!

 2. laura augustus 9, 2015 / 10:52

  Hier ben ik het zo mee eens! Geluk is er altijd. Soms overschaduwt narigheid het meer dan de andere keer, maar je moet leren er mee om te gaan. Een beetje pech is inderdaad niet erg ๐Ÿ™‚

 3. Kiss & Make-up augustus 9, 2015 / 12:43

  Ik geloof wel dat je geluk vaak zelf kiest. Als je steeds meer wilt en de dingen altijd anders wilt dan ze zijn, tja, dan ga je nooit gelukkig zijn.

 4. Roxanne | Peachlife augustus 9, 2015 / 14:42

  Ik geloof ook dat je geluk zelf kiest. Maar soms komt het ook vanzelf. Je moet de juiste keuzes maken en daarnaast kan er zo nu en dan een geluksmomentje komen aanwaaien.

 5. Laura - Dagelijkse hap augustus 9, 2015 / 16:26

  Geluk moet je vaak in de kleine dingen zoeken ๐Ÿ™‚ Vaak zie je ze over het hoofd, maar als je er op begint te letten, zijn het kleine pareltjes ๐Ÿ™‚

 6. Natascha augustus 9, 2015 / 19:02

  Wauw heel mooi, meer kan ik er eigenlijk niet aan toevoegen. Geluk zit hem vaak in de kleine dingen ๐Ÿ™‚

 7. Anne-Sterre augustus 9, 2015 / 19:31

  Mee eens, goed beschreven. Geluk zit zeker in de mensen, maar het is aan jou als persoon om er iets mee te doen, het naar boven te laten komen. Geef je het de ruimte of laat je verdriet of welke emotie dan ook de overhand houden? Het is misschien niet makkelijk om daar naar te leven maar wel de moeite waard.

  • Kim augustus 10, 2015 / 08:17

   Dat is het zeker niet. Vooral niet als je in een zware depressie verkeert. Toch blijft het belangrijk dat je jezelf uitdaagt om de situatie te leren te accepteren zoals deze nu is en te ontdekken hoe het komt dat je met deze gevoelens kampt. Pas dan is er meer ruimte in je lichaam en hoofd voor andere gedachten.

 8. Anna augustus 10, 2015 / 11:31

  Wow, wat een mooie woorden. Ik ben er echt even stil van. Ik geloof ook zeker dat je gelukkig(er) bent als je leeft in het hier en nu. Zelf probeer ik veel meer stil te staan bij wat er van dag tot dag gebeurt dan dat ik kijk naar doelen over een langer termijn (al denk ik dat dat uiteindelijk ook niet totaal vermijdbaar is). Nu ik naar Australiรซ geweest ben, merk ik ook dat ik veel dankbaarder geworden ben om kleine, dagelijkse dingen. Heel fijn! Mooie gedachte ook, dat geluk er al zit, maar soms overspoeld wordt door verdriet.

  • Kim augustus 10, 2015 / 12:17

   Wat bijzonder om te horen Anna, bedankt! Alleen op reis lijkt me ook zo verrijkend. Ik hoop dat ik dat nog eens mag meemaken ๐Ÿ™‚

 9. Rory augustus 10, 2015 / 13:24

  Zo, die komt binnen. Want het is zo waar: “geluk is de situatie accepteren zoals die is”. Dat klopt. Ook ik heb een geschiedenis met burn-out. Gelukkig was de komst van mijn kind de allergrootse eye-opener ‘ever’. Want waar gaat het nu eigenlijk om? Needless to say dat – in mijn geval – status en ego niet meer belangrijk zijn. Veeeeeeeel minder in ieder geval. Het is nooit helemaal weg. In bepaalde situaties komt het soms naar boven. Maar … het is zoals het is. Dus ik geloof ook in situaties en dingen er ‘laten zijn’. Mooi geschreven.

  • Kim augustus 10, 2015 / 17:44

   Wat geweldig dat dit voor een omslag heeft gezorgd. Wat zal jullie band dan ook speciaal zijn <3

 10. thebudgetshopper.nl augustus 10, 2015 / 14:34

  Wat een prachtig stuk Kim! Ik ben dan zelf niet depressief, maar heb het afgelopen jaar enorm moeilijk gehad. Ik botste met mezelf, had veel stress en voelde me heel erg alleen. Ik kan me heel erg herkennen in je vriend!

 11. Petra augustus 10, 2015 / 14:59

  een mooi artikel, waar ik best wel even over na moest denken…geluk is volgens mij eigenlijk geen bewuste keuze…maar wel het gevolg van hoe je met dingen omgaat en er naar kijkt. Alleen kunnen mensen vaak door een geestelijke beperking of ziekte dat vaak niet anders zien dan ze op dat moment doen…en hun tegenslagen hierdoor niet makkelijk accepteren….Gedachtenkracht is heel erg sterk en kan zowel negatief als positieve gevolgen hebben..zelf tel ik regelmatig mijn zegeningen en echt dat zijn er meer dan tegenslagen. Mooi artikel Kim…

  • Kim augustus 10, 2015 / 17:45

   Gedachten kunnen je maken en breken.

 12. Claudia augustus 11, 2015 / 18:37

  Wauw wat een inspirerend stuk! Ik ga echt even anders nadenken over dingen. <3

  • Kim augustus 15, 2015 / 17:12

   Dankjewel Willemijn. ๐Ÿ™‚

 13. Valerie | More Than Squats augustus 31, 2015 / 07:05

  Wat leuk om te lezen dat je werkt als maatschappelijk werker, ik ben net afgestudeerd ๐Ÿ˜€ Mooi stuk heb je geschreven. Ik ervaar zelf ook dat er soms niks aan de situatie verandert, maar een verandering van mindset doet ’t ‘m.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *