IJM. Omdat niets doen geen optie is.

Mensen bevrijden, beschermen en bewijzen dat gerechtigheid voor de armen mogelijk is. Soms is het lastig om te beseffen dat dit ‘soort werk’ nog steeds nodig is. Dat er in landen buiten Europa nog dagelijks kinderen verdwijnen om te werken als seksslaven, dat er nog steeds wereldwijd 29,8 miljoen slaven zijn en dat er in ontwikkelingslanden 60-80% van de gevangenen nooit berecht (gaat) worden. 

Het komt – ook bij mij- nog niet helemaal ‘aan’.  Deze ‘brute wereld’ lijkt zo ver weg. Toen ik op een zonnige zomerdag met Karin kennismaakte en de missie hoorde van het International Justice Mission (IJM) wist ik dat ik hier meer mee wou gaan doen. Het verhaal van deze organisatie verdient meer aandacht.

ijm-fairtrade-eigenfotosite-vintageandbeauty

Foto: IJM.

Wat doet het IJM?

Zoals ik hier boven al beschreef, zet het IJM zich in voor het bevrijden, beschermen en bewijzen dat gerechtigheid voor de armen mogelijk is. Zij zetten zich in om de allerarmsten in de wereld te helpen. Hen waarvan de stem vaak niet gehoord wordt.

Het IJM beschermt inmiddels arme mensen in bijna 20 gemeenschappen over de hele wereld tegen geweld. Dit doen ze door samen te werken met lokale overheden. Hun doel:

 • Slachtoffers te bevrijden. Die zijn ontvoerd en onterecht vast zitten in de gevangenis.
 • Criminelen berechten. Het IJM onderzoekt zaken, helpt criminelen te arresteren en ondersteunen in zaken waarbij sprake is van seksueel misbruik.
 • Levens herstellen. Voor elke cliënt word er een speciaal nazorgplan opgesteld, waarbij samen gewerkt wordt met diverse nazorgtehuizen. Ze zorgen hier niet alleen voor mentale zorg maar ook voor hulp zodat mensen hun leven weer invulling kunnen geven. Bijv. bij het zoeken naar een baan.
 • Het rechtssysteem versterken. Door educatie en trainingen te geven aan politie, rechters, medici en andere professionals hoopt het IJM dat zaken worden gehoord en slachtoffers worden beschermd.

Het IJM gaat hiermee op een bijzondere manier te werk. Ze werken namelijk aan individuele zaken en systematische veranderingen. Dit doen ze grotendeels in samenwerking met lokale professionals. 95% van het wereldwijde team werkt in eigen land. Dit heeft als grote voordeel dat ze niet alleen de taal beter beheersen, het ‘systeem’ beter kennen maar ook undercover te werk kunnen gaan.

Je kunt je wellicht voorstellen dat ik erg geraakt werd door het verhaal en de missie van deze organisatie. Het raakt mij diep om te beseffen hoeveel onrecht mensen word aangedaan. Onrecht die ze wellicht niet zouden doormaken als ze niet in dat continent geboren waren. Het voelt scheef, oneerlijk en simpelweg ‘niet fair’.

Gelukkig kan ik ook ik – dankzij deze blog- iets doen. Ik wil graag deze organisatie een duwtje in de rug geven. Ik vind het geweldig dat ze dit werk verrichten en dat ze niet alleen problemen oplossen door mensen te bevrijden maar ook proberen om het systeem aan te pakken. Alleen dan kan je het verschil maken.

Naast bovenstaande zaken zamelt het IJM geld in door o.a. Fairtrade producten te verkopen. En ik heb een leuke verrassing voor jullie. Ik mag van het IJM iemand verrassen!

ijm-fairtradearmband-seekjustice-vintageandbeauty.com

 

ijm-fairtradenotitieblok-fairtradeshoppen-vintageandbeauty.comHet pakketje bevat: 

 1. een Fairtrade (verstelbare) leren armband met de tekst ‘Seek Justice” (zie bovenstaand),
 2. een handig notitieboekje dat gemaakt is van gerecycled papier (zie bovenstaand),
 3. en tot slot de DVD ‘End of Slavery’.

Een ‘faire prijs’ met een bijzondere boodschap. Wil jij graag dit setje winnen? Deel een van de foto’s dan op Instagram, Facebook en/ of Twitter en tag in jouw bericht het IJM en vintageandbeauty. Zondag maak ik de winnaar bekend via Facebook.

Psssst… mocht je nu heel benieuwd zijn naar mijn trip (Hansa Green Tour), check dan even mijn Instagram account. Ik deel hier regelmatig een update.

8 Reacties

 1. Marion februari 24, 2016 / 11:41

  Prachtig. Ik vind het zo mooi dat je hier aandacht aan besteed. Het maakt me verdrietig dat er nog zoveel onrecht is in deze wereld. Ik vind het armbandje supermooi. Seek Justice. Ik doe niet mee met de winactie, maar ga wel het armbandje bestellen en zal IJM en dit artikel promoten op mijn twitter en facebook. Zo hoop ik ook mijn steentje bij te dragen. ♥
  Marion schreef…Bovenverdieping uitgebrandMy Profile

 2. Marion februari 25, 2016 / 06:58

  Ja uh, als er niemand reageert dan doe ik toch maar mee voor de winactie. Ik heb al wel een armbandje besteld overigens, maar dan kan ik er wellicht weer ééntje op mijn blog weggeven en IJM nog meer onder de aandacht brengen.
  Marion schreef…Bovenverdieping uitgebrandMy Profile

 3. Gemma februari 26, 2016 / 12:37

  Mooie actie <3 Ik ga deze organisatie zeker volgen

 4. Sheila maart 3, 2016 / 17:13

  Oh wat een goed initiatief. Mensenrechten is altijd iets waar ik veel waarde aan heb gehecht. Wat dat betreft kan ik me altijd zo boos maken om onrecht en vanaf kinds af aan ben ik dan iemand geweest die voorop stond om het op te nemen voor een ander. Ik steun daarom ook Amnesty International. Dit lijkt daar op, maar dan op een kleinschalige manier.

  Natuurlijk doe ik mee. Niet persé om die mooie prijsjes te winnen (die armband is fantastisch, daar niet van), maar ik had het anders ook gedaan. Want wat je zegt, dit verdient aandacht!

  Fijn dat je zo’n blog hebt geschreven. Je bezoekt mijn blog, dus je hebt ondertussen wel door dat maatschappelijk betrokken onderwerpen mij altijd aanspreken. Fairtrade producten koop ik overigens ook altijd al graag. Dit is weer een reden om dat te blijven doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *