Review film: Afscheid van de maan

Een tijdje terug werd ik gevraagd of ik naar de perspremière wou komen van de film Ascheid van de Maan. Uiteraard wou ik dat maar helaas werkte mijn gezondheid niet mee. Na een interview met regisseur Dick Tuinder (hierover binnenkort meer) ontving ik een screener van de film.

afscheid van de maan moeder wasmachie

De film in het kort:

‘Vanaf 3 juli is de speelfilm Afscheid van de maan van scenarist en regisseur Dick Tuinder in de filmtheaters te zien. Afscheid van de maan speelt zich af tijdens de hete zomer van 1972. Terwijl er mannen op de maan lopen, verlaat een vader zijn gezin voor de nieuwe buurvrouw en jaagt de zoon zijn eigen onmogelijke liefde na. Dit speelt zich allemaal af op de achtste verdieping van een galerijflat in een provinciestad, de jaren ’60 zijn eindelijk aangebroken. Hoofdrollen in de film worden vertolkt door Marchel Hensema, Lotte Proot en Elise Schaap.’

afscheid van de maan kinderen

Wat vond ik van de film?

Ik heb de screener van de film samen met een vriend bekeken en ik moet zeggen vanaf de eerste scene zat ik vastgekluisterd aan de tv. De kleuren die gebruikt worden, de manier van praten, de kleding, de muziek, de galerij.. het leek alsof ik terug ging in de tijd. Alsof ik zelf naast deze mensen woonde. Zo goed werden de personages weergegeven en zo realistisch was de film. Ik kreeg sympathie voor de moeder die vecht voor haar huwelijk maar ook voor de vader die op een gegeven moment realiseert wat hij zijn gezin aandoet.

Daarnaast vind ik de contrast met het heden erg bijzonder. Zo wachtte men destijds totdat er een programma op tv was. Er waren vaste tijden waarop mensen wat konden verwachten. Tegenwoordig is er dag en nacht alle soorten van media te verkrijgen. Er zijn echter ook overeenkomsten. In de jaren 70 begon men steeds meer te kijken naar het eigenbelang, naar zelfontplooiing. Wat wil ik in het leven versus wat is goed voor mijn gezin. Dit zie ik tegenwoordig ook met alle gevolgen van dien. Op dat gebied is er weinig veranderd.

De vormgeving op de flyers is gemaakt door dhr. Tuinder en echt wat vind ik dit onwijs mooi! Het past perfect bij de film en maakt het geheel helemaal af. Ik vind de film een absolute aanrader voor wie zin heeft in een film die je aan het denken zet over het leven, wie meer wil weten over de jaren 70 maar ook wie zin heeft in een amuserende film. Je gaat je zeker niet vervelen als je ernaar kijkt en zult net zoals ik hopen op een vervolg.

afscheid van de maan flyer vertoning

Op 3 juli as. is er een openluchtvoorstelling bij het Ketelhuis in Amsterdam. Op 6 juli kan je terecht in Utrecht. Woon je in de buurt? Ga dan zeker een kijkje nemen. Hier krijg je geen spijt van!

 Ga jij deze film bekijken?

4 Reacties

 1. Sabine juni 28, 2014 / 07:52

  Klinkt goed! Ben zelf niet zo van de NL films maar ik ga zeker een poging wagen aan deze!
  Leuke review!

 2. Kiss & Make-up juni 28, 2014 / 16:56

  Klinkt als een hele speciale film, inderdaad eentje die je van begin tot eind vastpakt!

 3. Babs juni 29, 2014 / 08:47

  Wat herkenbaar…wij zaten thuis ook echt te wachten tot er iets kwam op de tv. Het testbeeld en dan zo een dame met een bos rozen op de achtergrond. toen werd alles nog aangekondigd. Wat erg leuk is, in de bioscoop in Ede wordt je eerst welkom geheten met een korte inleiding over de film. vind dat heel leuk en apart!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *