Vintage tip 3: Wanneer is iets nou echt vintage?

Tegenwoordig zie je regelmatig producten die de winkel verkoopt onder de noemer vintage. Sommige producten zijn nieuw, andere zijn tweedehands en ik merk dat er hierdoor aardig wat verwarring is want wat is nu eigenlijk vintage? Vandaag geef ik antwoord op deze vraag.

De term vintage is de laatste tijd erg populair. Logisch want het is hip en verkoopt goed. Helaas wordt er hierdoor ook ‘gebruik’ gemaakt van deze term want ja verkopen wil iedereen! Vintage items zijn voornamelijk kleding, schoenen en accessoires die gemaakt zijn in de vorige eeuw. Maar niet alles valt onder de noemer vintage.

Items voor 1920:

Alles wat gemaakt is voor de jaren ’20 valt onder de term antiek. Het is namelijk nu al bijna honderd jaar oud.

vintage tip 3 dames uit 1920

Bron

Items tussen 1920 en 1980:

Alles wat gemaakt is tussen 1920 en 1980 op het gebied van kleding, schoenen en accessoires noemt men vintage. Opvallend aan deze items zijn dat ze uniek in hun soort zijn. Er zijn maar weinig van gemaakt en de materialen keuze was destijds anders. Zo zie je dat er in die tijd nog tassen werden gemaakt van krokodillenleer en dat de ritsen van ijzer waren.

Vintage kleding dat gemaakt is voor 1960 herken je o.a. doordat er geen was instructie ingenaaid is. Tevens had deze kleding nog geen plastic ritsen.

Het is bijna onmogelijk dat een hele partij bewaard gebleven is. Mijn tip is altijd om te Googelen op de naam die in een label staat én op het label zelf. Zo kunnen items van de C&A ook vintage zijn, mits de label voldoet aan die uit de jaren 80.

vintage tip 3 couture uit 1955

 Bron

Items gemaakt tussen 1990 en 2000: 

Items uit de jaren ’90 zijn de laatste tijd erg in trek. Denk aan de crop tops, plateau schoenen (krijg spontaan een Spice Girls flash back) en Dr. Martens. Omdat deze items aardig populair zijn laten een aantal vintage groepen het toe dat dit er ook verkocht wordt.

Wil je meer vintage tips van mij lezen? Bezoek dan deze twee artikelen:

Wat vindt jij van deze tips?

4 Reacties

  1. Manon augustus 5, 2014 / 07:47

    Fijn om te weten! Ik was altijd wel benieuwd hierna. Eigenlijk nooit opgezocht. Maar ik ben pas geleden bij the vintage store geweest, maar toen hadden ze ook hele nieuwe dingen.

  2. Anouk augustus 5, 2014 / 20:13

    Super handig om te weten! Mensen noemen ’t inderdaad al snel vintage :p xo

  3. lee augustus 7, 2014 / 15:30

    leuk geschreven artikel! Erg handig 🙂 ik noem iets vintage als ik merk dat het anders en oud is qua style. Winkels die nieuwe producten verkopen en dan vintage noemen omdat het wat betreft style zo uitziet, noem ik zelf liever ook niet echt vintage. Vintage is meer (voor mijn gevoel) iets wat lekker oud is dus haha. Maar nu weet ik gelukkig ook wat officieel vintage is hehe 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *