De 3 grootste vooroordelen over Fair Fashion

Op Fair Wear Friday wil ik het graag hebben over (wat anders) Fair Fashion! Zoals jullie weten probeer ik om mijn kleding kast om te toveren in een duurzaam walhalla. Dit kost wat tijd (en geld) vandaar dat ik regelmatig een update deel. Regelmatig krijg ik echter opmerkingen van mensen omdat ze afvragen of hetgeen wat ik nastreef wel haalbaar is.

De 3 grootste vooroordelen over Fair Fashion

lezen in bed - vintage glossy - vintageandbeauty.com

1. Duurzame mode is duur.

Deze opmerking krijg ik regelmatig te horen. ‘Duurzame mode is duur en daarom draag ik het niet.’ Als je alleen de prijs zou vergelijken in de winkel met een shirtje van de Primark. Ja, dan ben je duurder uit. Maar weet je; als je bewuster gaat leven, dan heb je ook minder nodig. Dan heb je niet meer de behoefte om elke week te winkelen of voor elke gelegenheid iets nieuws te kopen.

Je gaat bewuster om met de spullen die je hebt, je creativiteit wordt getriggerd omdat je steeds meer gaat combineren en je winkelt bewust. Sinds ik heb gekozen om alleen nog maar fair fashion of tweedehands kleding aan te schaffen, merk ik dat ik minder winkel. Ik heb simpelweg niet meer zoveel spullen nodig. En daardoor ben ik uiteindelijk een stuk goedkoper uit én de spullen die ik koop gaan in de regel langer mee omdat de kwaliteit hoger ligt.

2. Fair Fashion is voor hippies.

Hmm… ben ik een hippie? Ik geloof het niet al moet ik eerlijk zeggen dat ik wel redelijk vrij van geest ben. Ik heb door de jaren heen verscheidene mensen ontmoet die bewust kiezen voor Fair Fashion en ik kan je zeggen; ze zijn er in alle soorten en maten ; ).

3. Er is te weinig keuze in de winkels.

Hier kan ik me heel goed in vinden. Zelf had ik op het begin ook best wat moeite om duurzame mode te vinden. Sinds een aantal maanden weet ik dat er in Groningen al meerdere winkels zijn die duurzame mode verkopen. Denk aan KOKOTOKO, Oddity, Diezijner en niet te vergeten de talloze kringloop- en vintage winkels. Kortom, er is genoeg keus. Wees lekker creatief en ga een middag met een vriendin op onderzoek uit.

Tot zover de vooroordelen die ik het vaakst gehoord heb. Uiteraard mag je dit artikel met een korreltje zout nemen. Ik ben heel benieuwd naar jouw tips voor het shoppen van duurzame mode en of jij natuurlijk ook wel eens opmerkingen krijgt. Fijn weekend alvast!

13 Reacties

 1. Dina december 4, 2015 / 08:46

  Goede blog! Fair fashion hoeft ook helemaal niet per se duurder te zijn (er zijn merken die gewoon in reguliere winkels worden verkocht die VEEEEL duurder zijn). Ik blijf er wel bij dat ik liever winkel in een echte winkel dan online (want verzendkosten en het zit bijna nooit zoals ik had gewild) en in Leeuwarden is nu eenmaal echt niet veel eerlijke kleding te vinden in de winkels. Ook zo iets: had ik eindelijk een paar merken waarvan ik weet dat de pasvorm bij mijn lichaam past, hebben ze geen positiemode. 😛
  Dina schreef…Zwangerschapsupdate: Week 19My Profile

 2. Anna december 4, 2015 / 09:08

  Heel goed artikel! Ik moet zeggen dat ik weleens schrik van de hogere prijzen, omdat ik ook veel kleding koop bij bijvoorbeeld H&M, maar je hebt helemaal gelijk: als je voor een bewuste levensstijl gaat, heb je ook minder nodig. En daarnaast merk ik bij items die ik tweedehands koop dat ze veel langer mee gaan door de vaak betere kwaliteit. Zo fijn!
  Anna schreef…5x Alternatieve kerstbomenMy Profile

 3. Mariska december 4, 2015 / 15:41

  Ik heb me nooit heel erg verdiept in Fair Fashion, maar als een kledingstuk uniek is heb ik er best wel wat meer voor over, vooral als de kwaliteit goed is. En het is ook wel zo fijn als iets langer meegaat!

 4. Eveline december 4, 2015 / 20:51

  Ik ben jaloers op je! Hier in België is het heel wat moeilijker om fair fashion te kopen. Wel hebben enkele merken wel het fair wear label. Gelukkig voor tweedehands! Maar momenteel ook nog niet veel nodig, want ik ben eerst gestart met een capsule wardrobe. Onlangs wel een leuk fair schoenenmerk ontdekt!
  Eveline schreef…Filmtips december #4My Profile

 5. Petra december 6, 2015 / 15:26

  Het is inderdaad wel jammer dat er nog steeds zo weinig duurzame weinig fair fashion in de winkels verkrijgbaar is…ik denk dat dit echt iets kan zijn wat mensen tegenhoud om vaker fair fashion aan te schaffen, wel is het zo dat als je interesse gebied inderdaad uit gaat naar fair fashion, je ook bewuster gaat uitkijken naar deze fair producten…ook kan ik mij wel vinden in de mening die je hebt over bewuster leven en minder kopen. wat je nasteeft is denk ik voor jou persoonlijk wel haalbaar om te volbrengen, al denk ik dat het wel echt tijd nodig heeft…maar je weet het toch…keulen en aken zijn ook niet op een en dezelfde dag gebouwd….
  Petra schreef…Echt….Mijn verlanglijstje werd wat korter,…. Alhoewel?My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *