Tip van Sint: Fairtrade sieraden

De sinterklaas stress begint weer aan te woekeren en terwijl ik geen idee heb wat ik aan mijn naasten moet vragen, ontvang ik een mail die mij aan het denken zet. Fairtrade sieraden. Eigenlijk toch wel aardig logisch om naast biologisch eten en fairtrade kleding ook eens kritisch naar sieraden te gaan kijken.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig sieraden draag. De oorbellen die ik heb, kreeg ik cadeau van mijn vader toen ik 25 was en van ex- vriendjes (om de een of andere vage reden gaven ze me altijd sieraden cadeau, geen idee waarom!). Oh, en niet te vergeten deze berg vintage sieraden. Wow, wat zijn die gaaf zeg. Ik waan me in de 80s als ik de grote bloemen oorbellen weer voor me zie.

Maar goed, terug naar de Fairtrade sieraden. Wij vrouwen dragen ongetwijfeld allemaal wel eens sieraden. Toch? Is het dan niet een geruststellende gedachte als je weet dat ze niet door kinderen zijn gemaakt? Dat je niet jouw kinderen iets geeft waar kinderen in arme landen uren lang over gebogen hebben. Get my point?  Een tijdloos sieraad gaat jaren mee en sieraden blijven een perfect cadeau tijdens de feestdagen. Het moment dus om eens stil te gaan staan bij de Fairtrade mogelijkheden!

fairtradesieraden-fairtradeoorbellen-HINTH-vintageandbeauty

Fairtrade sieraden. Hoe zit dat?

Overal in de wereld worden sieraden gemaakt maar onder welke omstandigheden dit gebeurt is lang niet altijd duidelijk. Net zoals de kledingindustrie zijn er ook in de sieraden industrie misstanden. Zo verdienen de mannen in de mijnen die goud voor ons winnen vaak te weinig om van te leven. Ze werken onder zware omstandigheden. Omstandigheden die niet meer menselijk te noemen zijn. Steeds meer bedrijven zetten zich gelukkig in voor deze mensen.

Zo zijn er bedrijven zoals HINTH die sieraden verkopen die Fairtrade gemaakt zijn. Sieraden zonder stoffige imago die we allemaal ons vast nog wel kunnen heugen van de Wereldwinkel. Een leuke winkel waar soms leuke dingen te vinden waren maar het imago was vaak stoffig. Merken zoals HINTH laten zien dat ook Fairtrade sieraden trendy kunnen zijn. Zo zag ik sieraden met steentjes die passen bij een klassieke stijl maar ook kleding voor dames -zoals ik- die veel houden van boho geïnspireerde sieraden.

Wanneer is een bedrijf Faitrade?

Let op; bedrijven mogen zich niet zomaar Faitrade noemen. Dit word streng gekeurd (en daar ben ik blij om want het woord biologisch wordt bijv. ook te pas en te onpas gebruikt). Bedrijven moeten aan de volgende criteria voldoen voor een Fairtrade keurmerk.

Tien standaarden voor fairtrade (WFTO certificering):

 • WFTO schrijft 10 standaarden voor die fairtrade organisaties moeten volgen in hun dagelijkse werk. Daarnaast controleert WFTO of de principes ook echt in de praktijk worden gebracht.
 • Creëren van kansen voor producenten in een economisch achtergestelde situatie.
 • Transparant management en verantwoordelijkheid richting alle stakeholders.
 • Principes van eerlijke handel (o.a. 50% vooruitbetaling aan producent).
 • Eerlijke prijs.
 • Geen kinderarbeid of gedwongen arbeid.
 • Geen discriminatie. Gelijkheid van geslacht en vrijheid om lid te worden van een vakbond.
 • Goede en veilige werkomstandigheden.
 • Training van producenten (capacity building), o.a. hulp bij het professionaliseren van hun ondernemingen.
 • Promoten van fairtrade producten.
 • Aandacht voor het milieu.  –Bron.

fairtradesieraden-HINTHarmband-fairtradearmband-sieradenuitthailand-vintageandbeauty.com

Wat ik zelf, naast de werkwijze, zo bijzonder aan dit merk vind is de draagbaarheid van de sieraden. Doordat de sieraden modern maar tegelijkertijd ook niet te specifiek ingaan op trends zijn ze echt passend bij verschillende kledingstijlen en voorkeuren. De oorbellen op de foto zou ik zowel aan mijn zus als aan vriendinnen cadeau kunnen doen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat ze zowel voor de modebewuste vrouw als de vrouw die hier niet bewust mee bezig is, goed aansluiten. Een groot voordeel van tijdloze mode! Perfect cadeau dus voor de feestdagen!

Hier vindt je alle sieraden van HINTH in de webshop. Weet jij waar jouw sieraden gemaakt zijn?

21 Reacties

 1. Anna november 10, 2015 / 08:21

  Echt prachtig <3. Die kraaltjes zien er heel mooi uit. Echte eye-catchers. Voel me nu een beetje saai met mijn zilveren ringetjes die ik draag… Haha!
  Anna schreef…Blog love Tuesday | #11My Profile

 2. Zoë november 10, 2015 / 08:49

  Leuk & goed artikel! Ik heb een paar weken geleden juist geleerd dat ‘biologisch’ een beschermd woord is in Nederland en dat het juist níet te pas en te onpas gebruikt mag worden (en dat dus feitelijk ook niet meer gebeurd; moeten we even goed letten op de etiketten). Het is een ander verhaal met ‘duurzaam/heid’ trouwens. Just so you know! 🙂
  Zoë schreef…6 x duurzame & fair jeansMy Profile

 3. Anne-Sterre november 10, 2015 / 09:31

  Ik heb meteen even op de webshop gekeken, ik vind deze sieraden ook heel betaalbaar. Ziet er goed uit allemaal.
  Anne-Sterre schreef…Dit is GLOWMy Profile

 4. sunny mama november 10, 2015 / 11:12

  Het zijn wel weer fantastisch mooie foto’s die je gemaakt hebt!
  Zelf vind ik ook dat je zo veel mogelijk moet letten op de omstandigheden waaronder sieraden en kleding tot stand zijn gekomen. Bij erg lage prijzen kun je daar vraagtekens de nodige vraagtekens bij stellen!
  sunny mama schreef…ZO HOUD JE JE VOETEN GOED WARM IN DE WINTER – 3 TIPSMy Profile

 5. Petra november 10, 2015 / 11:25

  wat een prachtige sieraden, deze tijdsloze stijl spreekt mij persoonlijk heel erg aan…
  Ik was nog niet bekend met de sieraden van hinth, maar ik zag op de website een aantal mooie sieraden staan…
  Soms maak ik sieraden zelf en soms koop ik ze….maar ik moet bekennen dat ik er eigenlijk niet zo vaak op gelet heb of ze fair trade gemaakt zijn…
  Petra schreef…Yves Rocher, Kerstcollectie 2015 ..Spicy vanillaMy Profile

 6. Lizzy november 10, 2015 / 11:27

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Heel goed dat het merk HINTH fairtrade sieraden verkoopt. De oorbellen zien er echt ontzettend mooi uit!
  Lizzy schreef…De blogger dilemma tagMy Profile

 7. Sandra november 10, 2015 / 13:46

  Wat een mooie armband! Ik ga zo gelijk op de site een kijkje nemen, want dit speelt mij wel aan. Ik vind het goed dat er fairtrade sieraden bestaan. Eigenlijk had ik nooit bedacht dat dat soort dingen natuurlijk ook onder hele verkeerde omstandigheden kan worden gemaakt door mensen. Bedankt voor dit nieuwe inzicht en het sieraden merk!
  Sandra schreef…Thailand #1 | Fietsen in Koh Yao NoiMy Profile

 8. Dina november 10, 2015 / 16:19

  Mooie sieraden zeg! Leuk om wat verder te denken met cadeautjes inderdaad, door iets te geven dat fairtrade is (of bio of gerecycled materiaal of iets dergelijks).
  Dina schreef…Verjaardagspartijtje (ik ben jarig!)My Profile

 9. Resaarcle november 10, 2015 / 22:25

  Ik draag zelf bijna uitsluitend houten kralen omdat ik dat het mooste vind, maar ik ga deze sinttip wel een de kerstman doorgeven want die moet voor wat andere dames ook nog een cadeau verzinnen! Bedankt voor de info!
  Resaarcle schreef…We hebben het gehaald!My Profile

 10. debby november 11, 2015 / 06:11

  Ik heb geen flauw idee waar de mijne vandaan komen, maar ik vind het wel heel goed dat je er even bij stil staat. Het is inderdaad een ontzettend leuk idee om zulke sieraden cadeau te doen
  debby schreef…Dagelijkse lookMy Profile

 11. Keybykim november 11, 2015 / 08:07

  Eigenlijk let ik er nooit op waar mijn sieraden gemaakt worden, maar het is absoluut wel iets om over na te denken. Leuke post zo!
  Keybykim schreef…OOTD | Versace doorsMy Profile

 12. Vlijtig Liesje november 11, 2015 / 11:16

  Ik heb weinig sieraden. Ik heb gouden ringen in mijn oren en twee gewone gouden ringen om mijn vingers. Die heb ik al zo’n twintig jaar, en ik weet eigenlijk niet of ze fairtrade zijn of niet.
  Vlijtig Liesje schreef…Sesamstraat roept emoties opMy Profile

 13. Lesley november 11, 2015 / 17:29

  Ze hebben prachtige sierraden daar zeg! Erg mooi en ook fijn dat je weet waar ze vandaan komen! Ik heb gouden oorbellen van de juwelier aangezien ik niet tegen bepaalde stofjes kan ik een van mijn oren dan gaat het gelijk ontsteken dus dan maar echt.
  Lesley schreef…Maak kennis met TK Maxx Rotterdam + winactie!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *