De voordelen van minimaliseren

De komende tijd ga ik elke week schrijven over minimaliseren. Het lijkt wellicht lastig maar het is niet alleen leuk om te doen, het heeft ook veel voordelen. Geen idee waarom je zou moeten minimaliseren? Vandaag deel ik de voordelen van minimaliseren. In de hoop ook jou te overtuigen!

Eindelijk ruimte in de kast

Doordat je eerst oude producten opmaakt voordat je iets nieuws koopt (project pan), kan eindelijk je kast deur weer gewoon open zonder dat er wat uitvalt. Een leuke bijkomstigheid is dat je hierdoor ontdekt wat je echt fijne producten vindt en wat je zeker niet weer wilt aanschaffen. Ook handig om te weten!

Je bespaart geld

Enig idee hoeveel je elke maand uitgeeft aan cosmetica en kleding? Bedenk je wat je zou overhouden. Hallo, wat een geld! Daarnaast is het niet tof dat je de verleiding van de nieuwe dingen kopen kan weerstaan?

Dromen komen uit

Het besparen van geld zorgt ervoor dat je geld overhoudt voor dingen die je altijd al had willen doen. Eindelijk beginnen met rijles of een weekendje weg? Het kan! Daarnaast heb je nooit meer stress als iets op is of kapot gaat. Voortaan heb je wat geld achter de hand.

Het geeft rust

Een van de grootste voordelen van minimaliseren is dat het rust geeft.Ooit eens geprobeerd te studeren in een rommelige kamer? Dan weet je net zo goed als ik dat dit niet gaat werken. Een mens heeft structuur nodig in zijn leven, de mate ervan verschilt uiteraard per persoon maar een opgeruimd huis geeft rust in het hoofd. Het zorgt voor overzicht. Je hoeft minder schoon te maken. Een win- win situatie!

Daarnaast geeft het ook rust dat je niet meer de drang voelt om steeds alles te kopen wat je leuk vindt. De kick van het kopen is vaak maar heel kort. Te kort eigenlijk als je ziet hoeveel plezier je later van een product hebt. Lang niet alles waar je eerst blij mee bent is later ook de moeite waars geweest. Door te minimaliseren sta je steeds meer stil bij een aankoop en koop je bewuster. Spijt van een aankoop kun je natuurlijk altijd nog hebben maar je loopt wel een stuk minder kans.

Wat vind jij een voordeel van minimaliseren?

23 Reacties

 1. Anniek januari 15, 2015 / 06:11

  Voor mij is een groot voordeel van minimaliseren ook: meer ruimte. Een beetje bewegingsvrijheid in mijn kamer, en ook meer rust in mijn hoofd. Voor mij klopt het gezegde ‘rust in je kamer betekent rust in je hoofd’ echt, maar ja, eerst nog maar eens de tijd (en de zin!) vinden om echt een grondige schoonmaak te doen! Liefs Anniek (en toffe layout zeg!)

 2. Tessa januari 15, 2015 / 08:41

  Erg leuk dat je zoveel aandacht besteedt aan minimaliseren. Ik ben sinds eind december ook bezig met een grote opruimactie in huis. Al die dingen die al jaren in dozen staan: weg ermee. Al die kleding die ik niet meer draag? Op Marktplaats. Het gaat heel voorspoedig en ik let ook erg op nieuwe dingen die ik koop, ik moet het huis natuurlijk niet gaan volbouwen met nieuwe onnodige zaken. Ik houd je blogposts in de gaten want ik ben erg benieuwd naar nieuwe tips om nog effectiever te minimaliseren.

  • Kim januari 15, 2015 / 13:22

   Wat goed dat je zo bewust ermee bezig bent Tessa!

 3. Anita januari 15, 2015 / 08:51

  Klinkt goed! Vooral het besparen van geld en ruimte zijn voor mij redenen om toch echt eens te gaan minderen met kopen van spullen. En daarnaast natuurlijk op te gaan ruimen wat ik al in huis heb!

 4. Manon januari 15, 2015 / 09:35

  ik moet minimaliseren van mezelf maar ik heb gemerkt dat ik er echt enorm slecht in ben.

 5. Karen januari 15, 2015 / 11:32

  Ik ben er ook slecht in. Ik heb me nu wel voorgenomen om minder te kopen, maar omdat mijn blog steeds groter wordt, krijg ik nu weer veel meer. Als ik dingen zelf niet gebruik, geef ik ze nu wel snel weg. En we gaan binnenkort verhuizen, dus dat is altijd fijn om weer even te bekijken wat je echt nodig hebt en wat niet.

  • Kim januari 15, 2015 / 13:23

   Dat is de keerzijde dan weer hé van iets leuks als een blog die groeit > de hoeveelheid spullen. Wat goed dat je de dingen weggeeft die je niet gebruikt. Er zijn zoveel mensen die weinig tot niks hebben. Je kan ze er zeker blij mee maken!

 6. Romy januari 15, 2015 / 12:11

  Ik kwam via Linda bij je artikel en hij staat gelijk bij mijn favorieten! Ik wist niet hoe ik het kon benoemen, maar ik wil er ook zeker mee bezig. Vorig jaar probeerde ik het al een beetje en inderdaad het geeft enorm veel rust, iets waar ik naar opzoek ben!

  • Kim januari 15, 2015 / 13:23

   Wat goed dat je meedoet! Tip; begin eerst in een kamer/ met 1 kast. Anders ligt je huis meteen overhoop.

 7. a c y h o z januari 15, 2015 / 12:44

  echt een interesstant onderwerp. Als ik nu zo lees, heb ik het gevoel dat ik dat ook moet doen haha. Alles wat ik lees is namelijk het omgekeerde bij mij
  Thanks for the tips!!

  • Kim januari 15, 2015 / 13:24

   Haha je hoeft niks hé ? 😉

 8. Deborahschrijft januari 15, 2015 / 13:31

  Fijn hé dat minimaliseren! Een voordeel vind ik ook echt dat het mij niet alleen fysieke ruimte geeft, maar ook ruimte in mijn hoofd! Er gaan bijna wekelijks spullen de deur uit en het is zo fijn 😀

  Leuk dat je erover schrijft!

  • Kim januari 15, 2015 / 17:09

   Klopt , het geeft mij echt veel rust 🙂

 9. Simone januari 15, 2015 / 13:51

  In november heb ik veel spullen verkocht op de IJhallen, maar ik moet zeggen dat ik nog steeds af en toe gek wordt van wat ik allemaal heb. Ben nu toch wel aan het nadenken om wat meer te gaan minimaliseren. Ik ga jouw serie eerst wel even volgen om te kijken of het wat voor mij is. 😉

 10. Marion januari 15, 2015 / 14:48

  Ik ben er niet goed in haha.. maar doe mijn best! Zo fijn als alles goed opgeruimd is!

 11. Floor Daasvand januari 15, 2015 / 18:06

  Het voordeel is dat je je meer bewust wordt of je dingen gebruikt ja of nee en natuurlijk de ruimte waardoor het alles netter is 🙂

 12. Joyce januari 15, 2015 / 18:09

  Ik ben niet echt zo zeer bezig met ‘minimaliseren’ maar wel met sparen. Dus ik geef de laatste tijd gewoon een stuk minder geld uit aan van alles en nog wat, waardoor ik ook meteen een stuk minder spullen heb. Ook probeer ik regelmatig mijn kamer op te ruimen en dingen die ik niet gebruik weg te gooien of te geven 🙂

 13. Birte januari 15, 2015 / 19:05

  Ik zou echt héél graag eens een container aan mijn voordeur zetten en daar gewoon ALLES in kieperen wat ik kwijt wil. For real: da’s zo’n beetje mijn grootste wens!

 14. alexa januari 15, 2015 / 19:56

  Vooral ruimte in de kast en geld besparen en inderdaad een stukje rust want van al die kleding wordt je na een tijdje zo chaotisch omdat je het nergens kwijt kan!

 15. Ev januari 15, 2015 / 20:58

  Heel herkenbaar. Na mijn 5 piece wardrobe challenge ben ik ook veel minder gaan uitgeven en het geeft echt meer rust! Daarnaast is het fijn te weten dat als je iets echt wilt hebben het ook gewoon kan, want je hebt immers meer dan genoeg kunnen sparen! Goed artikel 😉 xx

  • Kim januari 16, 2015 / 07:58

   Bedankt! Leuk om te horen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *