Het geluk van kleiner wonen

Wellicht is het je opgevallen in mijn weekoverzichten. Sinds een aantal weken woon ik namelijk weer in het prachtige Groningen. Ik ben zielsgelukkig. Zelfs tussen de chaos van de dozen. Een rust valt over mij heen. Het huisje waar ik nu woon is namelijk kleiner, een stuk kleiner al voelt het juist mega groot. Hoe dat kan? Daar wil ik het graag vandaag over hebben!

grotenplant-interieur-minimalisere-vintageandbeauty.com

Het genot van loslaten

Drukte, choas en geen idee meer waar ik moet beginnen met kijken. Overal zie ik spullen staan. Knettergek word ik van de volle huizen van menig bekende. Zij zijn echter zielsgelukkig. Dat mag. Graag zelfs! Maar thuis zal ik me er nooit voelen. Ik heb namelijk ruimte nodig.

Een grote leegte om mij heen waar ik dingen kan schuiven, spulletjes rustig kan uitstallen en waar mijn hoofd de ruimte heeft om na te denken. Geen spullen die mijn oog trekken en zo af leiden van het werk. Geen lawaai die de klanken van de muziek overstemmen. Pure rust. Puur genieten.

Bijna 1/3 van mijn spullen heb ik uitgezocht. De grote koelkast mag weg. Het grote fornuis word vervangen voor een mini exemplaar. De berging staat vol. Mijn huis is prettig leeg. Wat mag ik straks veel mensen blij maken met alle spullen. Mensen die wellicht weinig te besteden hebben of echt behoefte hebben aan juist meer eigen dingen om zich heen. De term rijkdom is voor iedereen anders. Voor mij is het genieten van hetgeen wat ik heb en niet meer zorgen te hoeven maken om wat ik niet bezit.

Terugkomend op mijn verhuizing..

Ik ben dus kleiner gaan wonen

Al voelt het niet zo. Ik heb namelijk ook een tuin en dat in hartje Groningen! Bijna 30m2 ligt aan mijn voeten. Nu nog vol puin maar straks zullen er wilde bloemen groeien. Zal ik de natuur er laten spelen met de bladeren en de bloemen haar zaden laten verspreiden. Grote tegels die achter zijn gelaten door de vorige bewoner, zullen een plek krijgen in de grond. Ik zal een terras moeten gaan maken.

Mijn hersenen mogen gaan kraken want de inspiratie is er nog niet. Desondanks ben ik begonnen met het verzorgen van ‘mijn moestuintjes’ die een lieve vriendin meenam naar mijn huis. Hopelijk zullen hier de komende maanden saladebladeren uit groeien. Wat heerlijk zal het zijn op in de ochtend mijn balkon op te gaan en uit te kijken over mijn eigen groene weelde.

tuinproject-grotenplant-interieur-minimalisere-vintageandbeauty.com

Elke ochtend geniet ik al met mijn kopje thee van het uitzicht. Mijn tuin. Wat een rijkdom!

Lees ook:

15 Reacties

 1. Ilse van Kreanimo juni 20, 2016 / 05:22

  Zonder tuin zo ik (en vooral) mijn kinderen niet kunnen!

  Het is zo héérlijk!

  Fijn da je er jezelf zo goed voelt!

 2. Esra juni 20, 2016 / 06:53

  Geweldig!! Fijn dat je zo’n groot tuin hebt Kim! Can’t wait to see it!
  Esra schreef…North-CyprusMy Profile

 3. Esther juni 20, 2016 / 12:07

  Erg herkenbaar. Ik heb altijd een enorme drang naar weggooien/weggeven/verkopen. Ik wil een kast met dichte deuren, zo min mogelijk te ‘zien’

  Toen ik las dat je kleiner ging wonen dacht ik aan écht klein. Haha, ik was dus vrij verbaasd dat je nog op 30vkm woont!

  • Kim juni 20, 2016 / 19:33

   Hihi het is lastig inschatten hé zo. Mijn huis was 3 jaar geleden 80+ m2. Vervolgens woonde ik in een huis van 65m2 en mijn huidige huis is zo rond de 35- 40m2 + een grote tuin 🙂
   Kim schreef…Het geluk van kleiner wonenMy Profile

 4. Galina juni 20, 2016 / 20:36

  Wát een positiviteit in dit artikel, geweldig! Heel veel plezier in je nieuwe woning, dat de sla hard mag groeien, dat er veel bijtjes je bloementuin mogen bezoeken en dat je lekker mag genieten van de rust in je kleinere ruimte 🙂

 5. robin juni 20, 2016 / 20:58

  ik houd ook van kleiner, ik ben het met elk punt van je eens!! en wel lekker dat je een tuintje heb, hopen op snel mooi weer 😀

 6. geertruurzaam juni 21, 2016 / 10:16

  Wat fijn om te lezen dat de verhuizing zo goed is uitgepak – figuurlijk dan he 😉
  Wij wonen juist heel groot (190 m2) maar wel met (bijna!) 4 kinderen. Dan is ruimte juist fijn, omdat ik zo inderdaad “ruimte” om me heen kan creëren zonder continu tussen de kinderspullen te zitten. Maar het heeft ook zeker nadelen, alleen al om alles elke week schoon te moeten maken…

  Geniet van je huisje en vooral van je tuin, ik ben benieuwd naar foto’s!
  geertruurzaam schreef…Stilte voor de stormMy Profile

 7. Keybykim juni 22, 2016 / 05:37

  Wat fijn dat je zo’n leuk huis hebt nu! Ik woon nog thuis maar zou absoluut ook een thuis willen later!
  Keybykim schreef…Pink musthavesMy Profile

 8. Floor Daasvand juli 4, 2016 / 07:03

  Ik woon zelf in een groot vrijstaand huis, ik ben dus gewend om alle ruimte te hebben voor mijn spulletjes. (Ik ben overigens wel weer druk bezig mijn spulletjes uit te zoeken en te minimaliseren). Ons huis staat nog steeds te koop en ik ben nog steeds heel erg benieuwd waar mijn moeder en ik terecht zullen komen als de boel eenmaal verkocht is. Mijn moeder heeft haar hele leven alleen maar vrijstaand gewoond, dus die is kleine huisjes ook niet zo gewend. (behalve met vakantie dan haha) Ik ben benieuwd hoe we het gaan ervaren om kleiner te wonen!
  Floor Daasvand schreef…My life in pictures #71My Profile

 9. Anne-Sterre juli 5, 2016 / 21:29

  Heerlijk als je lekker klein kunt wonen en toch alles om je heen hebt waar je blij van wordt. Ik kan me goed voorstellen dat je ook blij wordt van je tuintje. Ik ben ook niet meer weg te slaan uit onze tuin sinds we verhuisd zijn, wat een verrijking. Helaas is onze moestuin enigszins vernield door die enorme hagelstenen van eind vorige maand (ik weet niet of je dat hebt meegekregen) maar ik heb goede hoop dat de planten veerkrachtig genoeg zijn weer mooi terug te groeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *