Recycle tip: gratis een boek lezen!

Onder een kleedje, gewapend met een warme kop thee, heerlijk door een boek bladeren. Kan jij ook zo genieten van dit soort momenten? Dan heb ik een superleuke tip voor je.

Je kan namelijk gratis een boek lezen.

Geen gedoe met verlengen bij de bibliotheek (wat volgens mij half Nederland standaard vergeet met dikke rekeningen als gevolg), gedoe met e-readers of het uitgeven van tientallen euro’s aan boeken. Het kan veel makkelijker. In Duitsland zie je ze op mening straathoek; oude telefoon cellen met daarin een gratis mini bieb. In deze ‘bieb’ mag je gratis een boek pakken die je thuis in alle rust kan lezen. Uiteraard is het nóg leuker als je zelf een boek ervoor terugzet. Denk aan een van de boeken die je zelf al meerdere keren hebt gelezen of aan een boek die je stiekem niet zo leuk vindt. Alles is mogelijk en het kost je niks. Enig nadeel is dat je geluk moet hebben dat je een leuk boek aantreft maar goed dat maakt het ook spannend nietwaar?

quote fair fashion - LENA - fair fashion - slow fashion - vintageandbeauty.com

In Groningen kan je o.a. terecht bij de gratis bibliotheek bij:

WAAR Groningen. Van de WAAR winkel heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Deze zaak is gevestigd in meerdere grote steden en is echt een must- see als je van duurzame producten houdt met een mooi verhaal. De WAAR winkel wordt ook wel een cadeau winkel genoemd en dat is niet zonder reden. Je vindt er echt onwijs leuke hebbedingen in alle prijklassen. Van een Pondje papier tot aan de prachtige MY Paper Bag tassen (hebben!). De WAAR winkel vindt je nabij de Vismarkt in Groningen. Achterin de zaak is er een mini boekenkast.

-KOKOTOKO. Wie kent deze zaak nog niet? In deze mini warenhuis vindt je de meest functionele en trendy duurzame producten. Denk aan sieraden, boeken, kleding (voor hem en haar), handige gadgets voor onderweg zoals drinkbekers, tassen, thee en heerlijke vegan hapjes. KOKOTOKO vindt je in de Oosterstraat in Groningen.

Uiteraard zijn er nog veel meer steden waar een mini bibliotheek te vinden is. Tot zover mijn tips om gratis een boek te lezen.

Heb jij al eens een boek meegenomen van een mini bieb die werkte volgens deze recycle methode? Of heb je zelfs nog een tip voor een winkel? Deel ze gerust!

14 Reacties

 1. Galina november 15, 2015 / 07:39

  Ik heb nog nooit geleend uit een mini bieb, maar dat komt omdat ik er ook nog nooit een ben tegengekomen. Zou dat wel het geval zijn, dan zou daar zeer zeker gebruik van maken omdat ik het idee zo leuk vind. One day.. 🙂
  Galina schreef…Groen doen #1: de Konjac sponsMy Profile

 2. Resaarcle november 15, 2015 / 08:56

  Ik vind dat een topplan. Ik denk dat ik zo’n biebje in mijn voortuin ga planten! Ik heb ook al ruilkasten voor spullen gezien én gehoord van ruilkoelkasten om restjes een bestemming te geven!
  Resaarcle schreef…Het is nog niet te laat!My Profile

 3. Vandaagismooi.nl november 15, 2015 / 11:07

  Jaaa dat is echt zo geweldig! In mijn wijk zitten echt heel wat mensen die zelf een kast gemaakt hebben en die staat dan bij de voordeur met gratis leen boeken. Je kan daar zelf ook nog boeken bij zetten. Ik word er altijd super vrolijk van als ik het zie. Zo’n ontzettend leuk concept!! 😀
  Vandaagismooi.nl schreef…DIY Vetplantjes stekkenMy Profile

 4. Nathalie november 15, 2015 / 18:45

  In Duitsland heb ik het inderdaad wel eens gezien! Hier in Wageningen liggen wel eens her en der artikelen, waaronder boeken die dan voor de vinder zijn indien iemand dat wil. Op school bij onze dochter is een ‘zwerfboeken kast’ een kast met boeken die je kan lenen.
  Nathalie schreef…De wereld… hoe ver moet het nog komen?My Profile

 5. sunny mama november 16, 2015 / 08:02

  Dat vind ik nou nog eens een goed initiatief!
  Hier in Amsterdam zijn zelfs mensen die een boekenkastje op straat zetten, naast hun voordeur, waar iedereen zijn gelezen boeken in kan stallen en waar anderen dan weer boeken uit kunnen kiezen. Echt fantastisch vind ik dat!
  sunny mama schreef…VERANTWOORD SPEELGOED VOOR JONGE KINDEREN – 4 TIPSMy Profile

 6. Aukje november 16, 2015 / 18:37

  Hier in Oisterwijk gaan ze ook beginnen met de mini-bieb. Ik wil er zelf ook eentje, mijn voorraad boeken is groot genoeg. Ik ben erg benieuwd hoe dat dan zal gaan. Maar ik vind het idee erg leuk!
  Aukje schreef…Slow FashionMy Profile

 7. Iris Larisa november 16, 2015 / 20:39

  Wat leuk! Ik kom vaak bij WAAR om Tony’s limited editions te kopen (haha) maar ik wist niet dat ze een mini bieb hadden.. leuk! X

 8. Eline november 23, 2015 / 16:59

  Wat een leuk initiatief! Helaas woon ik in een klein dorpje waar zulke dingen natuurlijk nooit naar toe zullen komen, maar ja. Tot dat moment ga ik nog steeds met alle liefde naar de bibliotheek.
  Eline schreef…Meet SnuitjeMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *