Project #nobuykitchen

Project pan verliep het afgelopen halfjaar aardig goed. Zo maakte ik 48 (!) verzorgingsproducten op en deed ik een groot deel van mijn kleding weg. Maar naast veel kleding heb ik ook een andere voorraad. Namelijk de voorraad in mijn keukenkastjes. Omdat ik op alle vlakken wil minimaliseren heb ik iets nieuws bedacht. Maak kennis met #nobuykitchen!

#nobuykitchen - project pan - minimalistisch wonen - duurzaam wonen - vintageandbeauty.com

Wat zijn ze vol!

Excuses voor de belabberde foto maar wat zijn ze vol! Achteraf had ik me er niet over hoeven te verbazen. Mijn keukenkasten wouden al geruime tijd niet meer goed dicht en zo nu en dan viel er iets uit. Zo braaf als ik was drukte ik alles vervolgens weer lekker terug. Wat niet weet wat niet deert toch? Daarnaast ben ik absoluut geen keukenprinses. Geloof me; ik hou enorm van eten. Je kunt mij niet gelukkiger maken dan met een maaltijd maar koken is niet aan mij besteed. Vandaar ook mijn desinteresse in keukenapparatuur, de keuken indeling en ach ja alles wat in de keuken kasten staat. Ik koop meestal pas wat nieuws als iets stuk is (op dat gebied ben ik wel duurzaam bezig) en heb alleen de basisbenodigdheden in huis. Tot ergernis van bezoek die graag wil koken. Tot voor kort had ik bijvoorbeeld alleen schilmesjes in huis die ik voor alles gebruikte. Ik ben een culinaire barbaar. Ik weet het.

Ondanks mijn desinteresse voor koken zijn mijn kasten bomvol. Hoe kan dat nou? Ik ben er even voor gaan zitten. Ik hoor namelijk vaker van mensen dat ze niet veel spullen kopen maar toch veel bezitten. Hoe kom je aan al die spullen? Ik raad het je zeker aan om hier voor jezelf bij stil te gaan staan. In mijn kasten staan voornamelijk spullen die ik gekregen heb. Zo is mijn zus gek op koken en vond dat ik bepaalde dingen nodig had, hetzelfde geld voor de kookboeken die ik van mijn moeder gekregen heb. Ze vangen nu voornamelijk stof. Zonde ik weet het. Daarom geef ik ook regelmatig kookboeken die ik ontvang tijdens persdagen aan de bloggers van AlleenPuur weg. Iedereen blij!

#nobuykitchen - project pan - minimaliseren - thee dozen

Ik heb een overdaad aan… eten!

Na alles uit mijn kasten gehaald te hebben ontdekte ik dat ik vooral een overdaad aan eten heb. Ik heb gewoon maar liefst 12 dozen met thee!

Hoe krijg ik dat voor elkaar? Nou eigenlijk best simpel. Veel eten heb ik meegekregen van mijn grootouders en ouders nadat ik hen bezocht had. Zelf koop ik namelijk vrijwel nooit eten dat verpakt zit in potjes noch gebruik ik sausjes en gerechten uit pakjes. Ik maak liever zelf mijn saus. Mijn zus (die een echte thee freak is) geeft regelmatig een doos thee weg. Daar valt simpelweg niet tegen op te drinken. Gelukkig drinkt Anouk, de stagiaire van AlleenPuur, veel thee! De rest van het eten dat ik in overvloed heb (o.a. rijst en pasta) heb ik gekocht in een dumpwinkel.

Boodschappen doen bij de dumpwinkel

Naast producten kopen uit de regio en zoveel mogelijk biologisch te eten probeer ik zo min mogelijk voedsel te verspillen. Kopen bij een dump winkel is daarbij – in mijn ogen- een perfecte manier om verspilling tegen te gaan. Het eten wat hier verkocht wordt is opgekocht bij grote ketens. Deze producten worden niet meer verkocht omdat ze bijna de houdbaarheidsdatum hebben verstreken, omdat de verpakking beschadigd is of er een nieuwere verpakking op de markt is. Vaak is er helemaal niks mis met deze producten.

In de winkel bekijk ik altijd goed naar de houdbaarheidsdatum en daarna maak ik voor mijzelf een afweging of het product dat geld nog waard is. Zo heb ik voor nog geen euro een kg biologische muesli kunnen kopen en heb ik genoeg pesto op voorraad tot december (en oh wat hou ik van pesto!). Pesto die ik kocht voor maar €0,60 in plaats van de gangbare 2 euro in de supermarkt. Kijk dat scheelt toch een hoop! Ik word echt oprecht blij als ik deze winkel uit loop. Juist omdat ik besef dat hierdoor dit eten niet weggegooid wordt. Ik ben blij dat ketens op deze manier eten doorverkopen en het hoofd boven water kunnen houden. Niet iedereen werkt namelijk nog samen met de voedselbank en niet alle producten mogen daar aangenomen worden. Prima oplossing dus.

Enfin, ik begin te ratelen. Mijn doelen voor de komende periode zijn:

Project #nobuykitchen 

Ik wil samen met jullie – hoppa- de keuken in! Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die veel te veel spullen in huis heeft. Doe ook lekker mee en ga ook genieten van lege kasten. Minimaliseren geeft zoveel rust. Het besef dat je maar weinig spullen echt nodig hebt om van te leven geeft mij dagelijks een groot gevoel van vrijheid.

Doe ook mee en bespaar gelijk wat geld.

Ik ga:

 • Mijn kasten opruimen en opnieuw indelen en maak hier een foto van (zie de foto’s in dit artikel).
 • Ik tel de voorraad die ik nu heb per categorie en koop een maand geen nieuwe producten (dus als je veel thee hebt dan koop je een maand geen thee etc.)
 • Na een maand maak ik een foto van mijn kast inhoudt en deel ik of het lukte om niks te kopen. #nobuykitchen
 • En tot slot ben ik zo fanatiek dat ik gelijk de keuken een grote schoonmaak ga geven (serieus; doe jij dit elk jaar?)

Mijn beloning? Lege kasten, grote glazen weckpotten met kruiden en pasta en natuurlijk de prachtige blikjes die vol zitten met alle thee die over is gebleven. Mijn doel is om te kunnen leven met zo min mogelijk spullen en ik zou het erg tof vinden als het mij ooit lukt om maximaal 1 kast te vullen met eten. Of dit haalbaar is? We gaan het zien!

Dit weekend ga ik beginnen en ik heb er enorm veel zin in. Wie doet er mee met #nobuykitchen ? 

20 Reacties

 1. Anna oktober 21, 2015 / 06:05

  Goed idee om ook eens de keukenkastjes uit te pluizen. Dat zou bij mij echt zo’n plek zijn die lang vergeten word. Want ik heb het idee dat ik altijd alles wel gebruik, wat natuurlijk echt onzin is. Wel mooie verschillende theesoorten allemaal trouwens :)! Slimme tip om per categorie te tellen. Dat ga ik onthouden!
  Anna schreef…3x Halloween outfits waarmee je over straat kuntMy Profile

 2. Tabitha | Lush Life oktober 21, 2015 / 15:16

  Ha, een dumpwinkel. Dat ga ik eens verder onderzoeken. Ik ben ook aan het minimaliseren. Het viel ij deze week op, toen ik in de Los Angeles was. Wat een waste!! Alles is throw-away packages. En ik maar no waste zijn aan de andere kant van de wereld. Hmmm, toch nog veel werk te verzetten dus. Dus vooral doorgaan! Leuk artikel, Kim!
  Tabitha | Lush Life schreef…Pompoensoep met spicy gehaktballetjesMy Profile

  • Kim oktober 24, 2015 / 12:23

   Ah jammer is dat hé! Ja, die zijn echt zo handig! Ik kom er eens in de paar weken even struinen en koop dan voor een prikkie eten 🙂

 3. Anne-Sterre oktober 21, 2015 / 17:26

  Volgens mij is er hier niet echt een dumpwinkel met voedsel in de buurt. In elk geval nog nooit gezien/ van gehoord. Ik koop ook vaak producten bij de appie met zo’n 35% kortingssticker, er is bij de winkel bij ons zelfs een aparte koeling en vak voor al die producten. Als ik het dezelfde week nog opmaak, is er toch niets aan de hand.
  Anne-Sterre schreef…Vraag maar raak!My Profile

 4. Kelly oktober 21, 2015 / 18:48

  Goede challenge. Ben erg benieuwd of het je gaat lukken. Ik ga je blog in ieder geval volgen en in de gaten houden. 😉
  Kelly schreef…MAC Viva Glam IIIMy Profile

 5. Judith oktober 21, 2015 / 19:22

  Dit vind ik een heel gaaf idee! Ik een denk dat ik misschien ook wel mee doe! xo

 6. Lisa oktober 22, 2015 / 07:22

  Wat een ontzettend goed idee! Ik moet ook echt mijn kasjes opruimen. Kwa eten maak ik gebruik van hellofresh dus ik krijg alles biologisch en afgewogen thuis.
  Lisa schreef…BlogpauzeMy Profile

  • Kim oktober 24, 2015 / 12:22

   Oh dat lijkt me ook zo fijn om eens te proberen maar ben je niet veel duurder uit?

 7. Petra oktober 22, 2015 / 20:26

  Hihi, leuk…zelf ben ik er pas ook mee begonnen en eigenlijk vind ik het wel prettig dat ik niet zo een heel vol voorraas kastje meer heb
  Petra schreef…Geld in mijn leven tag…My Profile

 8. Resaarcle oktober 28, 2015 / 13:33

  Wat een goed idee. Ik zal me nog wel door een paar theesmaken moeten werken die me niet zo bevallen… Mag weggeven ook of is dat valsspelen?

  • Kim oktober 29, 2015 / 08:27

   Van mij mag het! Alles beter dan weggooien 🙂

 9. Cindy maart 27, 2016 / 19:13

  En?? Hoe gaat het nu?? #nieuwsgierig… 🙂

  • Kim maart 28, 2016 / 07:29

   Hoi Cindy! Alle theedoosjes zijn op haha. Ik heb weer wat gekregen van mijn zus maar nog steeds is het maar 10% van wat ik ooit heb gehad.

 10. Cindy december 7, 2016 / 13:04

  Inmiddels 2016…. Hoe gaat het met je theevoorraad?? 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *