Ervaar het werken in een sweatshop. Het kan bij The Mad Rush

Het klinkt stiekem helemaal niet aantrekkelijk. Werken in een warm, donker hok. Urenlang. Zonder pauze. Nee, dankjewel. Dan ga ik toch liever op een andere manier mijn geld verdienen. Toch kan het nu in de Kalverstraat bij The Mad Rush in Amsterdam. Waarom? Dat ga ik je vertellen.

Bron foto.

Stichting Schone Kleren Campagne wil mensen laten ervaren hoe de laaggeprijsde kleding die in de Kalverstraat te koop is wordt gemaakt. Een tijdje terug schreef ik de blog: hoe word je een fair fashionista? Een lezer gaf toen ook aan dat ze het lastig vind om duurzaam te shoppen omdat duurdere merken ook niet altijd goede werkomstandigheden bieden voor het personeel.

Vaak gaat de prijs van deze kleding ook meerdere keren over de kop. Het verkooppunt heeft een hoge marge maar de mensen die het maken verdienen een paar dollar per uur. Onvoorstelbaar als je een item van pakweg €200,- in je handen hebt.

‘Als meer mensen in winkels vragen hoe de kleding gemaakt wordt en vragen om schone kleren, moeten de grote merken uiteindelijk wel meegaan’.  

Aldus Tara Scally van de Schone Kleren Campagne. Tara benadrukt hiermee hoe belangrijk wij als consument zijn in de kledingketen. Een verandering in ons koopgedrag is volgens de stichting dan ook hard nodig.

Het nadeel van greenwashing 

Zelf vraag ik regelmatig aan winkeliers waar een item van is gemaakt. Wat mij opvalt is dat er veel sprake is van greenwashing. Het is bijna vergelijkbaar met de vintage hype. Nu mensen graag vintage dragen noemen zelfs grote ketens nieuwe items vintage. Ik heb zo vaak van mensen te horen gekregen dat ze een vintage item hadden gekocht bij een grote keten. Hoe dan? Vraag ik dan want het kenmerk van vintage is dat het gemaakt is tussen 1930- 1980. Zolang blijft het echt niet in de winkel hangen hoor ;).

Mijn tip om vintage te herkennen vindt je dan ook hier. Vintage kleding zorgt uiteindelijk (net zoals tweedehands kleding) dat kleding langer gedragen wordt en dat er minder afval ontstaat. Prima natuurlijk maar wat ik zelf stiekem nóg belangrijker vind is dat ‘we’ bewuster gaan kopen. Het hoeft niet per se fair te zijn (al zou ik dat zeker stimuleren), probeer eens te beginnen met alleen hetgeen te kopen wat je echt nodig hebt. Iets waar je heel blij van wordt en waarvan je weet dat het op een goede manier gemaakt wordt. Onder eerlijke omstandigheden.

Vraag in de winkel waar iets gemaakt is. Bekijk het label aan de binnenkant en durf hardop af te vragen of de makers er ook een eerlijke prijs voor krijgen. Mocht je nog wat duurzame shops zoeken. Hier is een lijstje. 

Durf te vragen!

Wellicht zegt men; ‘Ja, ik ben daar natuurlijk nooit geweest. Dat weet ik ook niet.’ of zelfs ‘Wat maakt het uit, het ziet er toch leuk uit?!’ Dat kan. Niet iedereen is namelijk bewust van de achtergrond van kleding. Zelfs niet alle ‘experts’ die dag in dag uit de kleding verkopen. Op het gebied van voeding maken we al een stevige revolutie. Biologisch eten wordt met open handen ontvangen. Op het gebied van kleding lopen we achter.

Weet dat jij als consument uiteindelijk het verschil gaat maken. De werkomstandigheden worden alleen beter als wij samen dit van deze bedrijven verwachten. Wellicht ben je de enige in je omgeving die ernaar vraagt. Voel je dan niet beschaamd. Iemand moet het begin maken en het is hartstikke tof als je opkomt voor anderen die geen stem krijgen!

Kleine kanttekening: 

Het is niet verkeerd om kleding uit Bangladesh en uit soortgelijke landen te kopen. Ik wil dit ook zeker niet boycotten. Deze mensen hebben werk nodig. Dat is goed voor hen en voor de economie. Belangrijk is wel dat mensen er uiteindelijk echt op vooruit gaan. Zodat ze geld overhouden om hun kinderen te laten studeren, om een huis te bouwen en de zorg die ze nodig hebben, kunnen betalen.

Jij verdient een eerlijk salaris, zij ook. Durf jij in hun schoenen te staan en een dag het werk over te nemen bij The Mad Rush?

7 Reacties

 1. Lesley van de Langkruis mei 11, 2016 / 11:42

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik was gevraagd last minute om naar de opening te komen en had het graag gedaan want was heel erg benieuwd hiernaar maar helaas redde ik het niet. Ik probeer denk ik dit weekend even langs te gaan vind het een super initiatief.
  Lesley van de Langkruis schreef…Happylist | 11 geluksmomentjesMy Profile

 2. geertruurzaam mei 11, 2016 / 15:15

  Oh wat zou ik hier graag eens naar toe gaan, maar dat zit er qua tijd en afstand momenteel echt niet in helaas. Vrees ook dat ik onder hoogzwangere omstandigheden niet zo goed trek, maar dat is waarschijnlijk een “luxeprobleem” bij de vrouwen in Bangladesh…
  geertruurzaam schreef…Cadeautjes voor een jongen van 8My Profile

 3. Jennifer mei 11, 2016 / 18:00

  Ik ben hier vanmiddag geweest. Ik wist al wat er kwam, dus het was niet zo’n verrassing (ik was zelfs speciaal naar de Kalverstraat gekomen hiervoor) maar het viel me op dat het enorm heet was daar binnen. Verder hoop ik dat er echt mensen die net inkopen hebben gedaan bij fast fashion ketens ook binnenkomen. Ik ben geïnteresseerd in slow fashion, dus ik wist eigenlijk alles al… Het zou juist mooi zijn als mensen die er geen idee van (willen) hebben ook eens meemaken hoe het is.
  Jennifer schreef…Vrijwilligerswerk in Ghana – Mijn ervaring + extra veel foto’sMy Profile

 4. Bo mei 12, 2016 / 09:10

  Heel interessant dit, kende dit nog niet! Goed dat je hier aandacht aan besteedt.

 5. Robert mei 12, 2016 / 14:20

  Idd vaak sociaal dubieus en ongewenst.
  Alleen is het zo makkelijk en voorspelbaar de focus altijd op de kledingindustrie te leggen. Dat weten we nu wel.
  Tunnelvisie, wat denk je dat er in dergelijke landen in de mijnbouw, wapenindustrie en erger nog prostitutie gebeurt? En dan bedoel ik qua kinderarbeid. Zouden we de problemen niet eens in realistisch perspectief moeten bekijken?
  De oorzaak v bedoelde sociale omstandigheden ligt eerder bij een betreffende overheid dan bijv hier bij de consument.

 6. Sonja mei 22, 2016 / 10:26

  Wauw, dit vind ik een heel goed initiatief. Wat zal dat confronterend zijn! Ik vind dat kleding-dilemma altijd zo lastig: mensen worden uitgebuit, maar als wij met z’n allen niks meer kopen stort daar de hele economie in. Het probleem moet echt bij de kern aangepakt worden en ik hoop echt dat de komende jaren hard gewerkt gaat worden om de omstandigheden voor die mensen beter te maken, zodat ze een kans hebben op betere ontwikkeling!
  Sonja schreef…Wat gefilosofeer na een optredenMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *