Update: leven zonder tv

Leven zonder tv. Begin januari schreef ik dat ik had besloten om mijn tv de deur uit te doen. Ik was er klaar mee dat ‘ze’ zoveel kostbare tijd innam en merkte dat ik meer rust wou creëren in huis.

Na het schrijven van mijn blog ging het razendsnel. Mijn tv werd dezelfde avond nog opgehaald (slik) en kort daarna besloot ik het abonnement ook maar eens op te zeggen. Heerlijk omgekeerd. Ik weet het. Uiteindelijk ‘scheelt’ het opzeggen van dit onderdeel toch zo 15 euro per maand. Op jaarbasis €180,- euro besparen door alleen meer tijd voor mezelf te gaan nemen. Bijzonder, vindt je niet?

Ik denk dat er nog veel meer dingen zijn waaraan je maandelijks geld besteed zonder dat je ze echt gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld een vaste huistelefoon. Ik heb al jaren een onwijs gave Sagemcom Sixty. Een van de enige nieuwe dingen in mijn huis waar ik enorm blij mee ben. Ik was er van overtuigd dat ik deze nodig had om te communiceren met – met name-  mijn grootouders. Jack was het hier schijnbaar niet mee eens. Nadat hij de kabel een keer stiekem doorgebeten had besefte ik hoe weinig ik deze telefoon eigenlijk gebruik. Het valt echt vies tegen. Daarom ga ik volgende maand ook dit abonnement opzeggen. Op de een of andere vreemde wijze kan dit namelijk niet tegelijkertijd bij ‘mijn’ aanbieder. Ik bespaar hiermee niet veel geld, zo’n €3,- per maand maar goed, beter iets dan niets nietwaar?

minimaliseren-berlijn-bevrijdjezelf-vintageandbeauty.com

(Bevrijd jezelf van het onnodige. De gedachte die in mij opkwam toen ik dit hek zag naast het huis van een hele inspirerende Berliner. Binnenkort hier meer over!) 

Wat voor verschil heb ik gemerkt nu ik geen tv meer heb?

 • Ik ervaar meer rust. Als ik thuis kom na een drukke dag dan plof ik niet op de bank neer maar zet ik de radio aan en loop ik rustig door mijn huis om het e.e.a. op te ruimen. Muziek werkt – voor mij- zoveel meer ontspannend dan de schreeuwerige herrie die de tv vaak uitzend.
 • Ik doe meer. Doordat ik niet meer uit vermoeidheid op de bank plof om daar vervolgens uren te blijven hangen, merk ik dat ik veel meer tijd overhoud voor andere dingen. Zo ben ik weer begonnen met het lezen van boeken en ben ik weer begonnen aan een grote schoonmaak.
 • Mijn huis ziet er gezelliger uit. Nu mijn dressoir eindelijk verlost is van het grote misbaksel kan ik er eindelijk wat leuke kaarsen, foto’s en quotes neerzetten en heel eerlijk; mijn huis voelt hierdoor nét meer een thuis voor mij.

Tot zover de persoonlijke voordelen. Naast het besparen van geld ervaar ik voornamelijk veel rust. Iets wat voor mij goud waard is want met een hectisch leven en de stress van een eigen bedrijf, kan ik dat goed gebruiken!

Zou jij zonder tv kunnen leven?

27 Reacties

 1. Esra januari 24, 2016 / 09:09

  Ik denk dat je een super goede keuze hebt gemaakt! Bovendien kun je via laptop ook van alles kijken! Good job Kim!

 2. Evelien januari 24, 2016 / 09:21

  Hoi, ik heb ook jaren geen tv gehad heerlijk. Laatst toch mij laten overhalen weer tv te nemen,maar merk dat ik de tv nog steeds veel uit laat en er nu meer voor ga zitten ipv doelloos heen en weet zap. Veel plezier met alle andere dingen die je gaat doen hou je ons op de hoogte 🙂

 3. Darina januari 24, 2016 / 10:04

  Echt heel erg missen zou ik het niet, want ik kijk niet zo heel veel tv. Meer in het weekend om films te kijken, dat vind ik op tv prettiger dan op mijn laptop.
  Darina schreef…Vintage Pop Up StoreMy Profile

 4. Mona - Vandaagismooi.nl januari 24, 2016 / 10:05

  Wat goed dat het zo bevalt!! Wij hebben ook al een poos geen tv-abbo meer maar wel netflix. Meer eigenlijk voor de dochter want het is toch wel heel makkelijk soms, ik geef het meteen toe. *avondeten, mede mogelijk gemaakt door Mickey Mouse clubhuis*

  Maar wij kijken eigenlijk alleen nog maar 1 episode van een van de series die we volgen als we even snel wat eten en dat was het wel en dat bevalt hier ook prima 😀
  Mona – Vandaagismooi.nl schreef…Partner met autisme, hoe ga je daar mee om?My Profile

 5. Petra januari 24, 2016 / 10:06

  Wat leuk om te lezen dat het je zo goed bevalt, Zelf heb ik ook een tijd geen televisie in huis gehad en herken het wel dat het meer rust geeft…mijn man is wel gek op films kijken , maar ik zou hem niet echt missen
  Petra schreef…Heb jij al meegedaan?…My Profile

 6. geertruurzaam januari 24, 2016 / 10:22

  Oh, dat zou ik ook zo graag hebben! Of ja, niet hebben dus. Maar ik woon ook nog samen met een man die van tv-kijken houdt en 3 kinderen die ik op deze manier af en toe “uit” kan zetten. En dat is ook wel fijn…
  Het liefst zou ik ons abonnement opzeggen en de kinderen alleen maar dvd’s laten kijken, maar ik vrees voor grote weerstand. En als ik dan een partner heb die daar niet achter staat wordt het lastig.
  geertruurzaam schreef…Fair Wear Friday # Vintage trouwjurkMy Profile

 7. Resaarcle januari 24, 2016 / 15:26

  Ik kijk tegenwoordig ook niet meer zo vaak naar tv, maar ik zit wel de hele avond op de iPad blogs te lezen en te bloggen of op Pinterest, dus ik doe niet echt iets nuttigs met mijn gewonnen tijd… Hoewel dat geblog in elk geval al heel wat interactiever is dan tv-kijken natuurlijk.
  Resaarcle schreef…Waarom wij niet meedoen aan een groepsaankoopMy Profile

  • Kim januari 25, 2016 / 07:09

   Hahaha je kiest er dan in ieder geval wél voor wat je ziet. Bij tv kijken zie je zoveel nutteloze dingen. En ja blogs zijn natuurlijk niet nutteloos 😉
   Kim schreef…Update: leven zonder tvMy Profile

 8. Nathalie januari 24, 2016 / 19:00

  Als ik alleen zou zijn geweest… zou die tv er echt alleen maar hebben gestaan, ik kijk zelden tv en zou dat wat ik leuk vindt ook via de laptop kunnen bekijken via internet. Maar de man in huis en kinderen kijken wel tv, dat is hun goed recht dus dat pak ik ze niet af.

  Maar het lijkt me heerlijk, zelf luister ik liever naar de radio of een cd-tje.
  Nathalie schreef…Tea Topic – Wat is je droombaan?My Profile

 9. Karen januari 25, 2016 / 08:48

  Ik heb vorige week een Recharge programma gedaan en daarbij mocht je om half negen ’s avonds geen tv, tablet, telefoon, laptop meer. Dat beviel eigenlijk buitengewoon goed en daardoor wil ik ook in de toekomst alleen gericht gaan kijken en niet nutteloos zappen. Overigens heb ik al 5 jaar geen huistelefoon meer. Gebruik ik toch nooit.
  Karen schreef…Personal Peaks #10My Profile

 10. Galina januari 25, 2016 / 20:48

  Ik was oprecht benieuwd naar hoe het je zou bevallen. Zo gaaf dat je dit hebt gedaan en met het geld dat je bespaart kun je misschien een vliegticket kopen naar een leuke plek of nog wat vintage pareltjes op de kop tikken. Wij kijken wel nog Netflix via de TV (want die hebben we nog i.v.m. het gamen van Manlief), maar eigenlijk is er verder niets veranderd 😉
  Galina schreef…Zelfgemaakte wortel lijnzaad crackersMy Profile

 11. Daenelia januari 27, 2016 / 17:01

  Leuk dat je het ervaart als positief.
  Maar moest je écht de tv eruit gooien om de radio aan te zetten? :S Ik zet graag de radio aan, en nu voor de pup staat de radio zelfs overdag aan. Ik draai zelfs nog wel eens een cd! Ha!
  Het is niet de tv. Het is hoe je hem gebruikt. Ik plof nooit achter de tv als ik thuis kom. … wel eens achter een ander scherm *kuch* maar die zou er ook nog staan als de tv en het abbo werden verwijderd. Je zou bijna denken dat ik de tv niet zo missen… maar dat dan dus weer wel! Juist omdat ik heel gericht en sporadisch kijk.
  Zou het toch wel raar vinden om bijvoorbeeld het nieuws op mijn pc te moeten kijken :S
  Daenelia schreef…Op mijn nachtkastje: eindelijk weer eens nieuwe boekenMy Profile

 12. Esmée januari 27, 2016 / 19:05

  Oeh het lijkt me heel lastig. Ik denk dat ik dan steeds meer tijd door ga brengen op mijn mobiel en achter mijn laptop, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Wel heel knap dat je het vol blijft houden, het lijkt me inderdaad een stuk gezelliger in huis, zonder een televisie. x
  Esmée schreef…MIJN 10 FAVORIETE APPS OP DE HTC DESIRE EYEMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *